"Tillsammans kan vi ändra på det här"

Larmtorget Artikeln publicerades
Ett 100-tal personer kom för att lyssna på Julia Björknert, Alexandra Durne, Ida Gratte, Ida Adée Olsson, Imola Szántó, Liselotte Erndin Dahlberg, Annicka Johnsson med flera. 7 bilder
Foto:Simon Karlsson
Ett 100-tal personer kom för att lyssna på Julia Björknert, Alexandra Durne, Ida Gratte, Ida Adée Olsson, Imola Szántó, Liselotte Erndin Dahlberg, Annicka Johnsson med flera.

Berättelserna om sexuella övergrepp och trakasserier var många och obehagliga. Budskapet var tydligt: Nu är det banne mej nog.

"Nu är det banne mej nog", var Liselotte Erndin Dahlbergs sista ord när hon som en av flera pratade på Larmtorget vid söndagens manifestation mot sexuella trakasserier och övergrepp.

Precis som flertalet av de andra hade hon egna erfarenheter att berätta om. Som Kalmarpolisen, som när hon 18 år gammal kom i klammeri med rättvisan, erbjöd strafflindring mot en avsugning.

– Hur många andra flickor drabbades av den grisens välvilja, den sjuka jäveln? Det här är den värsta sortens maktutövning.

Otaliga gånger har Liselotte Erndin Dahlberg fått höra att det hon behöver är ett "rejält jävla knull".

– Det behöver jag ibland, men då föredrar jag en penis som är sammankopplad med hjärnan.

Hon vände sig till de män som inte begår övergrepp.

– Låt inte de här avskummen svärta ned ert kön.

Elisabeth Edberg-Karlsson som arbetar med Jämställdhetsfrågor på länsstyrelsen, pratade om hur den rådande maskulinitetsnormen måste ändras.

– I bilden av hur män förväntas vara ingår att utöva våld mot den som är svagare. Tillsammans kan vi ändra på det här, men alla måste hjälpa till.

Alexandra Durne, som tillsammans med Julia Björknert stod som arrangör för manifestationen, behövde en bra stund på sig för att gå igenom listan med övergrepp hon själv utsatts för, ända ned till åttaårsåldern. Det var då en jämnårig pojke övertalade henne att suga på hans penis, för att efteråt skvallra för fröken och skuldlägga Julia, offret.

Imola Szántó blev tvångsupphånglad av sin arbetsledare på det nya jobbet, han ville ligga med henne. Hon avvisar honom. Några dagar senare är det han som ska utvärdera hennes arbetsinsats.

– Jag borde kanske ha legat med honom ändå, tänkte jag. Och det är ju helt sjukt att tänka så.

"Det sexuella våldet måste få ett slut", skanderade arrangörerna. Ida Gratte sjöng sin låt om rädslan för att våldtas på väg hem från krogen: Fucked Up World.

I slutet av manifestationen klev samhällsentreprenören Nicholas Murigo upp på scen och berättade att han sponsrar arrangörerna med 10 000 kronor till deras fortsatta arbete.

– Det var väldigt roligt, vi visste ingenting, säger Julia Björknert.

Tanken är att pengarna ska bekosta en kampanjfilm som ska visas i länstrafikens bussar.