Tjänade miljoner på att tvinga till tiggeri

Södra Sverige Artikeln publicerades
Lisa Green och Mattias Sigfridsson vid Polisen region Syd håller pressträff i polishuset i Växjö efter ett större tillslag mot organiserad människohandel som genomförts i Kronobergs och Kalmar län samt i utlandet under tisdagsmorgonen.
Foto:Johan Nilsson/TT
Lisa Green och Mattias Sigfridsson vid Polisen region Syd håller pressträff i polishuset i Växjö efter ett större tillslag mot organiserad människohandel som genomförts i Kronobergs och Kalmar län samt i utlandet under tisdagsmorgonen.

Den bulgariska ligan har tjänat miljonbelopp på att lura landsmän till Sverige och sedan tvinga dem att tigga i Kalmar och Kronobergs län.

Tidigt på tisdagsmorgonen började svenska polisen tillsammans med kollegor i Bulgarien i ett gemensamt tillslag nysta upp en av de hittills största härvorna av människohandel i Sverige.

Tio personer är frihetsberövade, sex är anhållna. Ett 30-tal brottsoffer, som tvingats tigga i Sverige har tagits om hand av de sociala myndigheterna och polisen.

– 3 personer är häktade i sin utevaro och två av dem har gripits av polis i Bulgarien, berättade Mattias Sigfridsson, chef för polisregion Syds sektion mot internationell grov brottslighet, vid en presskonferens i Växjö strax efter lunch på tisdagen.

De häktade männen är 59, 44 och 41 år gamla.

– Ett antal husrannsakningar har gjorts i Bulgarien och det har säkrats stora värden, bland annat bilar. Även Europol har medverkat.

I Sverige har det gjorts husrannsakningar bland annat i Hultsfred och Virserum.

Förundersökningen gäller organiserat tiggeri i Kalmar län och Kronoberg under 2016-2017. Brottsrubriceringen är bland annat grov människohandel.

– Det handlar om ett kriminellt nätverk som utnyttjat andras situation, berättade Mattias Sigfridsson. Dessa har lurats att resa till Sverige, ibland med vilseledande information.

Den bulgariska ligan har tvingat sina landsmän att tigga på i förhand bestämda platser.

– Men de har tvingats lämna ifrån sig stora delar eller allt de fått in. Det handlar om miljonbelopp, exakta hur mycket vet vi inte i dag.

Under tisdagen gjordes ett flertal husrannsakningar. Bland de anhållna finns en person som misstänks för penningtvätt.

Basen för verksamheten har varit Växjö, men ligan har skjutsat sina offer till många platser, bland annat Hultsfred och Lessebo.

Lisa Gren, regionkoordinator mot människohandel i region Syd, berättar att ligans offer är mellan 20 och 40 år gamla. Det handlar både om kvinnor och män. Man utesluter emellertid inte att det han finns fler personer och i andra åldrar. Så vitt bekant finns inga barn med.

– Vårt fokus just nu är att hjälpa dem som drabbats. Vi bygger upp ett förtroende för myndigheterna och vårt agerande. De är förda till säkra adresser. För närvarande arbetar vi med 29 individer.

Mattias Sigfridsson säger att samarbetet med den bulgariska polisen fungerat bra.

– De har samma intresse som vi i det här.

Polisen har spanat på den bulgariska ligan under lång tid. Ett genombrott skedde emellertid när en svårt skadad man i april i år hittades i ett dike utanför Växjö.

Den 57-årige mannen hade lurats till Sverige och när han vägrade tigga bands han fast vid ett träd och misshandlades.

57-åringen valde att berätta för polisen vad som hänt och vittnade också i en rättegång mot två bulgariska män, som sedan dömdes till sex års fängelse och utvisningen.

De uppgifterna gjorde att polisen fick en insyn i de kriminella nätverken som gjorde att man kunde arbeta vidare.