Tim "Avicii" Bergling död

Musik Artikeln publicerades
Tim Bergling, mer känd som artisten Avicii, är död. Arkivbild.
Foto: Amy Sussman
Tim Bergling, mer känd som artisten Avicii, är död. Arkivbild.

Tim Bergling, mer känd som artisten Avicii, är död. Han hittades död i Muscat i Oman. Nu hyllas den svenska superstjärnan av sörjande artister runt om i världen. "Din musik kommer att leva vidare för evigt", skriver Sebastian Ingrosso på Twitter.

Hans presskontakt Ebba Lindqvist bekräftar dödsfallet för TT.

”Det är med stor sorg vi måste meddela att Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, är död. Han befann sig i Muscat, Oman och påträffades död under fredag eftermiddag lokal tid”, skriver hon i ett pressuttalande.

”Familjen är förkrossad och vi ber er att visa hänsyn och lämna dem ifred i denna svåra tid. Inga fler uttalanden kommer att göras.”

Efter att ha slagit igenom stort 2011 med singeln "Levels" som blev en världshit följde turnéer jorden runt under flera år. 2016 meddelade plötsligt den svenska världsstjärnan i ett öppet brev på sin hemsida att han skulle sluta turnera och spela live efter årets slut. Han förklarade att han lärt känna sig själv bättre och insett att det finns så mycket han vill göra med sitt liv.

"Jag vet att det är en välsignelse att få resa runt hela världen och uppträda, men jag har för lite över för det liv som den verkliga personen bakom artisten lever", skrev Avcii.

Tim ”Avicii” Bergling under en spelning 2015  på festivalen Hard Rock Rising Barcelona.
Foto: Manuel Vidal
Tim ”Avicii” Bergling under en spelning 2015 på festivalen Hard Rock Rising Barcelona.

Han var dock noga med att påpeka att han "aldrig kommer att lämna musiken".

I augusti förra året sade han i en intervju med brittiske radio-dj:n Pete Tongs i BBC 1 att han var sugen på att turnera igen.

Han berättade även att han, som efter flera års jätteturnéer, hade drabbats av hade drabbats av hälsoproblem, mådde bättre än på länge.

– Jag mår jättebra. Det här är första året på åtta år eller så som jag har känt att jag har kunnat leva normalt. Det har verkligen varit coolt att ha haft ett år ledigt, sade han då.

– Det första jag gjorde var att åka till Afrika i tre månader. Jag hade ingen mobiltelefon eller något.

Tommy Körberg, som är pappa till Tim "Avicii" Berglings halvbror Anton Körberg, säger till Expressen:

– Det är tragiskt. Vi sågs ibland. Jag har känt honom sedan han var liten.

– Det är en hård bransch.

Tim Bergling var halvbror till programledaren och skådespelaren Anton Körberg, vars far är Tommy Körberg.
Foto: Maja Suslin/TT
Tim Bergling var halvbror till programledaren och skådespelaren Anton Körberg, vars far är Tommy Körberg.

I ett mejl till TT beskriver P3-programledaren Tina Mehrafzoon Aviciis musikgärning:

"Avicii var en av våra största musikexporter med en enormt framgångsrik karriär där han turnerade flitigt och med sina hits har han hållit Sveriges popflagga högt"

TT: Hur kommer han att minnas?

"Han kommer minnas som en ung starkt lysande stjärna. Som trots hälsoproblem aldrig tappade lusten till att skriva och producera musik. Och även för sin lekfullhet, ingen annan har gjort så stora hits med countryinfluenser. Något unikt i EDM-genren".

P3-programledaren Tina Mehrafzoon kommer minnas Tim Bergling som en starkt lysande stjärna.
Foto: Adam Ihse/TT
P3-programledaren Tina Mehrafzoon kommer minnas Tim Bergling som en starkt lysande stjärna.

På Twitter hyllas Avicii av såväl svenska som internationella artister. Sebastian Ingrosso, från Swedish House Mafia, skriver :

"Jag finner inte ord men vad jag kan säga är att vi var ett gäng unga killar i Sverige med stora drömmar och Tim inspirerade oss alla och miljoner andra. Vila i frid min broder, din musik kommer att leva vidare för evigt".

"Jag vill hylla mannen som verkligen öppnade mina ögon när det gäller hur mina produktioner skulle kunna låta. Avicii var ett geni och en musikalisk innovatör och jag kan inte fatta att han inte längre finns bland oss. Vila i frid till den allra bästa", skriver Puth på Twitter.

Även Calvin Harris hyllar den svenska stjärnan i ett inlägg på Twitter:

"Förkrossande nyheter om Avicii, en vacker själ, passionerad och extremt talangfull med så mycket kvar att göra".

I ett pressmeddelande kommenterar Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia Aviciis bortgång:

"Det är med stor sorg som vi mottagit beskedet att Tim Bergling har gått bort. Vi är tacksamma för att vi fick lära känna honom och beundrade honom som artist och den fina person som han var. Han gjorde vårt bröllop oförglömligt med sin fantastiska musik. Våra varmaste tankar går till hans familj".

Även statsminister Stefan Löfven skriver om Avicii i ett inlägg på Instagram :

"Jag har nåtts av det sorgliga beskedet att Tim Bergling mer känd som Avicii, har gått bort. Han var ett av Sveriges största musikunder i modern tid. Jag tänker på hans närmaste, familj och vänner."

A post shared by Stefan Löfven (@stefanlofven) on

Filmaren Levan Tsikurishvili följde Avicii jorden runt under tre år och i höstas hade filmen "Avicii: True stories" premiär. Den beskrevs på sina håll som ett närgånget porträtt av en världsstjärna på väg mot ett sammanbrott och visade upp mer panikångest, scenskräck och hälsoproblem än fest och flärd.

Levan Tsikurishvili var med när Avicii skrev brevet som sedan kablades ut av nyhetsmedier världen över.

– När han satt och skrev brevet... Jag förstod vad det var och det var väldigt emotionellt. Men jag förstod ändå inte riktigt vad jag spelade in, jag förstod inte vikten av det, berättade Levan Tsikurishvili i en intervju för TT.

Filmaren Levan Tsikurishvili följde Avicii jorden runt under tre år och var med när Avicii skrev sitt berömda avskedsbrev.
Foto: Jessica Gow/TT
Filmaren Levan Tsikurishvili följde Avicii jorden runt under tre år och var med när Avicii skrev sitt berömda avskedsbrev.

Enligt Dagens Nyheter hittades Avicii död på fredagen. Han blev 28 år.

Fakta

Tim ”Avicii” Bergling

Född den 8 september 1989 i Stockholm som Tim Bergling. Son till skådespelerskan Anki Lidén och halvbror till programledaren och skådespelaren Anton Körberg, vars far är Tommy Körberg.

Karriär: Började göra musik i mitten av 2000-talet och släppte sina första singlar 2010. Samarbetade med David Guetta på singeln "Sunshine" 2011. Slog igenom stort samma år med singeln "Levels" som blev en världshit och utsågs till årets låt på Grammisgalan samt nominerades till en amerikansk Grammy.

Debutalbumet "True" kom 2013. Singeln "Wake me up" med Aloe Blacc blev året därpå den mest spelade låten på Spotify någonsin. Andra albumet "Stories" kom 2015.

Under 2016 meddelade Avicii att han skulle sluta turnera och spela musik live. Han lovade dock att fortsätta göra musik.

Visa mer...