Tjorvenbil färdades 1400 kilometer för att fira 50 års jubileum.

Rockneby Artikeln publicerades
I den här Tjorenbilen körde Peter Ter Wee och Ad Verschunren från Holland till Sverige.
Foto: Ida Andersson
I den här Tjorenbilen körde Peter Ter Wee och Ad Verschunren från Holland till Sverige.

1969 såldes den första Tjorvenbilen i Sverige och nu firar bilmärket 50-årsjubileum. Två män från Holland körde ända till Rockneby med en Tjorvenbil för att delta under festen.

2.300 bilar av märket Tjorven tillverkades vid Kalmar Verkstads AB. I dag finns det cirka tio stycken bilar kvar i trafik och en av dem kördes hit från Holland.

Peter Ter Wee och Ad Verschunren körde 1400 kilometer för att komma till Rockneby. De beskriver resan som ett äventyr då de inte var förbereda på färden.

– Sent under torsdagskvällen fick jag förfrågan om jag kunde köra bilen till Sverige. Meningen var att bilen skulle fraktas till Rockneby med ett transportföretag men efter ett missförstånd med företaget slutade det med att jag fick köra, säger Peter Ter Wee.

Ägaren till bilen, Tron De Greef, ville inte förstöra jubileumsfesten för Tjorven då han har många goda vänner i Sverige. Därför var det extra viktigt för honom att bilen kördes fort till Rocknebys Tjorvenmuseum.

Eftersom bilen är gammal hade de problem med elektriciteten och kunde inte koppla in någon GPS. Peter Ter Wees mobil hade också slut på internet och de hade inga kartor förberedda eftersom resan kom som en överraskning.

– Vi visste att Sverige ligger över Tyskland så vi körde efter det, säger han och skrattar.

Olika Tjorvenbilar ställdes ut för att visa besökarna.
Foto: Ida Andersson
Olika Tjorvenbilar ställdes ut för att visa besökarna.

Bilen som de färdades i är speciell då den är större än de vanliga. Den har 60 hästkrafter medans andra brukar ha 40. Den har också tre baksäten vilket är ovanligt då bilarna endast brukar ha framsäten förklarar han.

När de körde med bilen hit märkte de att många hade svårt att slita ögonen från bilen. Ute på autobahn i Tyskland var det många som körde förbi bilen och saktade in för att ta kort på den. När de stannade vid hotell var det många som frågade och var nyfikna om bilen.

– Bilen är väldigt vacker, men den är inte skön att köra. Den låter väldigt mycket, säger Peter Ter Wee.

Att bilen låter väldigt mycket beror på skjutdörrarna och det låter extra mycket när vinden slår till.

Ägaren för Tjorvenmuset Jimi Essen tyckte det var jättekul att Peter Ter Wee och Ad Verschunren hade kört ända från Holland för att delta under festen.

– De har verkligen ansträngt sig kan man ju säga, säger Jimi Essen och skrattar.

Den gula Tjorvenbilen var väldigt populär som postbil då den var högerstyrd.
Foto: Ida Andersson
Den gula Tjorvenbilen var väldigt populär som postbil då den var högerstyrd.