Tomtearmé ska hjälpa barn till missbrukare

Kvarnholmen Artikeln publicerades
Bild från förra årets Tomterace.
Foto: Johanna Rietz
Bild från förra årets Tomterace.

På lördag kommer Kvarnholmen färgas röd när Rotaryklubbarnas Tomterace går av stapeln för tredje året i rad.

Tomterace är ett promenadlopp utan tidtagning som syftar till att samla in pengar till de lokala Rotaryklubbarnas välgörenhetsarbete. Utöver deltagaravgifterna väljer flera företag att sponsra loppet och de två tidigare åren har runt 100 000 kronor samlats in.

Varje tomterace har ett speciellt tema och i år ska pengarna användas till förmån för organisationen Maskrosbarn som stödjer barn vars föräldrar har missbruk eller mår psykiskt dåligt.

Tomteracet börjar klockan 12.00 på lördag på Larmtorget och avslutas på samma plats.

Fakta

Maskrosbarn

I Sverige finns det cirka 500 000 barn och ungdomar som har minst en förälder som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Många av de barnen utsätts även för våld i hemmet.

Barnrättsorganisationen Maskrosbarn grundades 2005 som ett projektarbete i skolan av Therése Jarlnad och Denise Madsen. Idén kom av att båda hade erfarenheter just av att ha föräldrar med missbruk eller psykisk ohälsa.

I dag har Maskrosbarn över 20 medarbetare som arbetar heltid och över 100 ledare, ungdomsledare och volontärer. Dessa arbetar för att förbättra de utsatta barnens levnadsvillkor, bland annat genom utbildningar, föreläsningar samt stödverksamhet.

Maskrosbarn har bland annat mottagit utmärkelserna Svenska Hjältar, Bris Priset, F Säkerhetsnålen och år 2014 blev Maskrosbarn diplomerade av FN för sitt arbete med mänskliga rättigheter.

Visa mer...

Fakta

Rotary

Rotary är ett världsomfattande nätverk som gör humanitära insatser. Organisationen är politiskt och religiöst oberoende och grundades i Chicago år 1905. I dag har Rotary cirka 1,2 miljoner medlemmar världen över.

Till Sverige kom Rotary år 1926 och i dag har organisationen cirka 25 000 medlemmar fördelade på cirka 500 rotaryklubbar, varav fyra finns i Kalmar: Kalmar norra rotaryklubb, Kalmar rotaryklubb, Kalmar slott rotaryklubb och Kalmar after work rotaryklubb.

Kalmar läns rotaryklubbar är även aktiva utomlands och av de elva svenskar som sedan 1932 suttit i Rotary internationals styrelse har fem kommit från Kalmar län. Under åren 1971-1972 var Ernst Breitholtz från Kalmar rotaryklubb organisationens internationella president.

Kung Carl XVI Gustaf är den svenska Rotaryrörelsens beskyddare.

Visa mer...