Tuva Hedh: ”Mitt politiska arbete drog upp mig igen”

Kalmar Artikeln publicerades

Tuva Hedh går till vardags första året på Stagneliusskolan. På fritiden ordnar hon klimatmanifestationer och lyfter frågor om psykisk ohälsa på sociala medier.

Tuva Hedh studerar på Stagneliusskolan i Kalmar.
Foto: Isabella Kilvéus
Tuva Hedh studerar på Stagneliusskolan i Kalmar.

Tuva Hedh, snart 17 år har varit politiskt engagerad så länge hon kan minnas. Med mamman Anna Hedh (S) som är Europaparlamentariker har politiken naturligt blivit ett inslag i Tuvas liv. Bland hjärtefrågorna finns klimatet, jämställdhet, jämlikhet och även psykisk ohälsa som hon själv har varit drabbad av.

– Det är många barn och unga som idag mår dåligt och jag har själv fått erfarenhet av det när jag var deprimerad. Därför känns frågan om det viktig för mig att lyfta.

Psykisk ohälsa har den senaste tiden börjat lyftas allt mer, bland annat i sociala medier. Där är det många offentliga personer som gått ut med att de också har egna erfarenheter av att må dåligt.

– Det som är viktigt är att unga som mår dåligt får hjälp innan det är för sent. I skolan hade det kunnat erbjudas mer hjälp, det ska ju ändå vara en plats för trygghet.

När Tuva Hedh själv var deprimerad var politiken och engagemanget i det Socialdemokratiska ungdomsförbundet en av sakerna som fick henne komma tillbaka på banan.

– Mitt politiska arbete drog upp mig igen och fick mig att må bättre när att jag fick chansen att uppmärksamma sånt som hade fått mig må dåligt.

Det är många ungdomar som inte alls är intresserade av politiken. Detta menar Tuva Hedh faktiskt kan vara ett problem för framtiden men att hon samtidigt tror att det finns lösningar.

– Ett problem med att många unga inte bryr sig kan vara att det ändå är vi som ska ta över i framtiden. Ett sätt att nå ut till fler ungdomar kan vara genom sociala medier.

Tuva Hedh under en av klimatmanifestationerna för initiativet #fridaysforfuture och för att visa stöd för Greta Thunberg som strejkar för klimatet.
Tuva Hedh under en av klimatmanifestationerna för initiativet #fridaysforfuture och för att visa stöd för Greta Thunberg som strejkar för klimatet.

Just nu går Tuva Hedh sitt första år på Stagneliusskolan i Kalmar. I klassen har hon från början försökt vara öppen och tydlig med att hon är politiskt aktiv för att undvika konflikter.

– Mina närmaste vänner stöttar mig men jag tror det kan finnas andra som irriterar sig på mig. Än så länge har jag i alla fall inte fått något hat eller liknande.

Kompisarna stöttar också utanför skolan och brukar delta i #fridaysforfuture som Tuva hjälpte till att ta till Kalmar. #fridaysforfuture startades av Greta Thunberg som skolkar för att lyfta klimatfrågan. Senare spred sig initiativet över hela landet och sedan slutet av förra året samlas också till Stortorget i Kalmar under fredagseftermiddagarna.

Till de ungdomar som vill engagera sig mer i samhället tror Tuva Hedh att politiken är en bra väg att gå. Det finns också flera sätt för att ta reda på var man ska vända sig.

– Gå in och läs på olika partiers hemsidor för att hitta något som passar dig.