Toppidrottsman får fem års fängelse för knarkbrott - nöjesprofilen frikänns

Kalmar Artikeln publicerades
Polisen beslagtog mängder med narkotika.
Foto: Polisen
Polisen beslagtog mängder med narkotika.

Den 25-årige toppidrottsman från Kalmar län som utpekas som en av huvudmännen i den stora narkotikahärvan döms till fem år och sex månaders fängelse. Nöjesprofilen från Kalmar frikänns.

Åtta personer åtalades i den stora knarkhärvan, där den största mängden narkotika ska ha hanterats i Karlskrona, men där det också finns betydande förgreningar till Kalmar. Målet är det största med narkotikaanknytning i Kalmar på många år.

I tingsrättens dom frikänns en av dem, nöjesprofilen. De två huvudmännen döms till fängelse i fem och ett halv år respektive sex år. Förutom fotbollsprofilen från Kalmar utpekas en 22-årig man från Blekinge som de två personer som legat bakom narkotikaligans verksamhet.

En man från Karlskrona döms till 1,5 års fängelse för grovt narkotikabrott, och tre till skyddstillsyn med behandlingsprogram för narkotikabrott av normalgraden. Den åttonde mannen döms till dagsböter för medhjälp till narkotikabrott.

Det handlar i första hand om kokain och cannabis men även andra typer av narkotiska preparat.

Stora mängder narkotika och kontanter har beslagtagits.

I Kalmar har narkotika också hanterats av de unga männen i nykterhetsorganisationerna IOGT-NTO:s lokaler på Trädgårdsgatan.

Åklagaren Gunilla Öhlin yrkade ansvar för olika typer av narkotikabrott mot de åtalade männen.

Den 25-årige man från Kalmar, som utpekats som en av huvudpersonerna är en profil i idrottsvärlden. Han har spelat fotboll i olika klubbar i länet, precis under högsta elitnivån. Han var en av de unga män som var föremål för polisens intresse i samband med den stora branden i Berga 2011. Men han frikändes i den rättegången.

Nu blev det emellertid ett tufft straff. 25-åringen har i rättegången medgett ansvar för grovt narkotikabrott. Han har erkänt att han förpackat och transporterat fyra gånger 100 gram kokain för att transportera från Blekinge till Kalmar. Han har också medgett att han förvarat narkotika i sin mammas källarförråd och att han sålt narkotika. Polisen har bland annat lyssnat på ett samtal mellan 25-åringen och hans mamma där hon frågor om hon kan ta en 500-hundring från de stora sedelbuntar som sonen har på sitt rum. Han har tidigare dömts för misshandel och ringa narkotikabrott.

En nöjesprofil i Kalmar åtalades för att ha köpt kokain av 25-åringen. Polisen hade i en telefonavlyssning av den 25-årige huvudmannen snabbat upp samtal, som man menade handlade om en överlåtelse av kokain. Han förnekade brott och menar att de betalningar via Swish som han gjort till huvudmannen inte är betalning för narkotika utan lån mellan männen.

Bilder ur förundersökningen

De ”tröjor” som enligt åtalat ska överlåtas handlar om narkotika och inte om kläder menade åklagaren och ville ha honom fälld för narkotikabrott av normalgraden och att straffet borde bli samhällstjänst. Mannen, som är känd i Kalmars nöjesvärld, frikändes från misstankarna av Kalmar tingsrätt.

Rätten håller med åklagaren om att det där med ”tröjor” knappast handlar om kläder. Men man anser inte att hon bevisat att det verkligen skett en överlåtelse av narkotika och inte heller att nöjesprofilen anskaffat, innehaft eller brukat narkotika.

En 23-åring från Kalmar togs av polisen när han försökte fly från en kontroll på motorcykel. I sitsen på fordonet hittade polisen cannabis och tramadoltabletter. Han döms till skyddstillsyn.

Längst straff får en 22-årig man från Blekinge, sex år i fängelse. Han greps tillsammans med huvudmannen från Kalmar när polisen den 18 april i år gjorde ett tillslag mot en lägenhet i Karlskrona. I Bostaden fanns mycket stora mängder narkotika. Åklagaren och även rätten menar att det är han som tillsammans med mannen från Kalmar styrt narkotikaförsäljningen som uppgått till mycket stora belopp.

Rättegången var mycket omfattande och tingsrätten skulle egentligen meddelat dom redan förra veckan. Då meddelade emellertid rådmannen Ulrika Kvarnström att man behövde mer tid på sig.

Rättegången tog fem dagar ett genomföra.