Trampar till Paris för cancersjuka barn

Kalmar Artikeln publicerades
Johan Bäckström, Michael Carlsson och Tim Ragnarsson är tre av deltagarna i Team Rynkeby Kalmar län. De samlar in pengar till Barncancerfonden och i juni ska de cykla till Paris.
Foto: Andreas Yngvesson
Johan Bäckström, Michael Carlsson och Tim Ragnarsson är tre av deltagarna i Team Rynkeby Kalmar län. De samlar in pengar till Barncancerfonden och i juni ska de cykla till Paris.

Sedan 2002 har Team Rynkeby cyklat till Paris för att samla in pengar till Barncancerfonden. I sommar ska 19 länsbor göra den turen i sadeln. Men först ska de göra det viktiga, samla in så mycket pengar som möjligt till de sjuka barnen.

Från början är Team Rynkeby ett danskt initiativ. 2002 drog lungsjuke Knud Vilstrup ihop ett gäng som cyklade till Paris. Vilstrup jobbade på Rynkeby Foods som sponsrade honom med 50 000 danska kronor. 38 000 blev över och de pengarna skänktes till barncanceravdelningen på Odense sjukhus.

År efter år har fler och fler lag i fler och fler länder anslutit sig och 2018 skänktes drygt 100 miljoner kronor från lag i Danmark, Sverige, Finland, Norge, Färöarna och Island. I Sverige samlade lagen ihop nästan 35 miljoner kronor.

Det första svenska laget deltog 2011 och Kalmar län bidrog med ett lag första gången 2015. Förra året hade de elva deltagare, i år är de 19.

Merparten av dem hade precis avslutat en timmes spinningpass när Östra Småland hälsar på.

– Det var tufft, betydligt tuffare än själva cyklingen till Paris. Då är tempot långsammare så att alla ska kunna hänga med, säger Johan Bäckström som gör sin andra tur till Paris.

28 juni startar Kalmargänget sin resa mot Paris och den 6 juli går de i mål i Paris. Då cyklar de mellan 15 och 20 mil per dag.

Rutten är bestämt i förväg men det kan ofta bjuda på en del överraskningar.

– Vi följer ju gps:en så det kan bli lite fel. En gång hamnade vi mitt i ett majsfält. Jag har några riktigt fina bilder från det, skrattar Michael Carlsson.

Alla, omkring 2 000 lag, går i mål inom några timmar i en stor park i Paris.

– Det var en sjukt häftig känsla att komma in i parken i Paris där alla lagen går i mål. Det var folk överallt, minns Michael Carlsson som cyklar till Paris för tredje gången. För Johan Bäckström är det andra gången och för Tim Ragnarsson det första gången.

– Jag är barnläkare så jag jobbar med sjuka barn. Jag tyckte att detta var ett kul projekt, säger Tim Ragnarsson.

Men egentligen är det inte strapatsen till den franska huvudstaden som är det viktiga. Syftet med Team Rynkeby är att samla in pengar till Barncancerfonden.

– Huvuduppgiften för oss är inte att cykla utan att samla in pengar och det gör vi genom att jaga sponsorer. En plats på tröjan kostar 25 000 kronor, berättar Johan Bäckström.

2018 samlade Team Rynkeby in 100 miljoner kronor varav 35 miljoner i Sverige.

– Det är den enskilt största bidragsgivaren till Barncancerfonden, jag tror att det handlar om åtta eller nio procent av de pengar som samlas in i Sverige, fortsätter Bäckström. Syftet är väldigt bra men det är inte så lätt, konkurrensen om pengarna är hård.

– Om man vill hjälpa till så är detta ett tips. Vi träffas, har trevligt, tränar tillsammans och samlar in pengar till en god sak, säger Bäckström.