Det blir trångbott för studentföreningarna i Kalmar

Ölandshamnen Artikeln publicerades
Emma Lövgren hade gärna sett att studentföreningarna fått lite mer rejäla kontor när nya universitetet byggs.
Foto: Eric Arenius
Emma Lövgren hade gärna sett att studentföreningarna fått lite mer rejäla kontor när nya universitetet byggs.

Studentföreningar får byta från stora ytor till litet kontor. Utan förråd.

– Det som är negativt är att det blir små kontor och ett gemensamt förråd. De som har stora ytor i dag måste rensa inför flytten, förklarar Emma Lövgren, studiesocialt ansvarig på Linnéstudenterna i Kalmar.

– Det är bra att vi får kontor på universitetet. Men de är för små. Föreningarna kommer att få dela och det finns inga förråd. Men jag förstår att det kostar.

Det jäser i flera studentföreningar i Kalmar. Att de kommer att få nya kontor på universitetet tycker de är bra, men storleken på tio kvadrat och utsikterna att få dela med andra föreningar, har väckt en del irritation.

När det nya universitetet nu byggs kommer de att få lämna sina expeditioner, och därmed en massa möjligheter till samvaro.

Till exempel studentföreningen Karolin, som engagerar lärarna, har haft en tämligen stor lokal där de får plats med soffor och teve.

I gamla lokalen kan föreningen ha sina styrelsemöten, och hit kan studenter ibland komma och äta sin lunch. Så lokalen har nyttjas extremt mycket, förklarar en av studenterna.

Emma Lövgren har fått reaktioner av skilda slag. Även om de som har stora lokaler är missnöjda så finns det de som inte har någon expedition alls.

Vissa kommer dock att få dela lokal, och det gillas inte riktigt.

– Som jag uppfattat det tycker man att det går, men det är inte optimalt. Till exempel om man säljer biljetter kan det bli stökigt. Då får man nog fundera på att göra det någon annanstans.

Går det att göra något nu?

– Nu är det i sluttampen.

De nya expeditionerna ska finnas i Hus Stella, som byggs sist.

– Kåren flyttar sist. Vi räknar med att det blir 2020, berättar Emma Lövgren.

Nya Linnéuniversitetet.
Foto: Fredrik Svensson
Nya Linnéuniversitetet.

Stora ytor är en fråga om pengar.

Christel Olsson, huvudprojektledare för Universitetskajen, förklarar att Linnéuniversitetet har ett ansvar för vissa ytor för kåren. Varje fakultet ansvarar för ytor till de utbildningsföreningar som tillhör fakulteten.

– Det kommer att bli mindre för en del och en del får dela. I våra gamla byggnader har vi i dag vissa ytor som är större än vad de kommer att bli sedan. Men alla har fått samordna sig och godkänt ritningarna.

Det finns också ett förråd på ungefär 40 kvadratmeter på Universitetskajen.

– Vi har frågat kåren hur de vill dela upp det, men vi har inte fått något svar tillbaka. Det får kåren fundera på, hur de vill dela upp det.