Tre av fyra i Kalmar län vill ha kvar kontanter

Kalmar län Artikeln publicerades
Tre av fyra länsbor vill kunna betala med kontanter även i framtiden.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Tre av fyra länsbor vill kunna betala med kontanter även i framtiden.

Nästan tre av fyra länsbor vill kunna betala med kontanter i framtiden. 18 procent vill ha ett helt kontantlöst samhälle enligt en Sifoundersökning.

Det är företaget Bankomat AB som beställt undersökningen som gjordes med 2 300 svenskar mellan 17 januari och 4 februari.

– Trots att allt fler väljer att betala digitalt finns ett starkt stöd bland svenskarna för att ha kvar kontanter som ett sätt att betala. Så länge det finns behov av kontanter kommer vi på Bankomat att göra vad vi kan för att de ska vara tillgängliga, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB.

Sifo ställde frågan: ”Vill du att kontanter ska finnas kvar som ett möjligt sätt att betala även i framtiden, eller vill du ha ett helt kontantlöst samhälle?”

72 procent av svenskarna svarar att de vill ha kvar kontanter. I Kalmar län är siffran 74 procent. För ett år sedan svarade 78 procent av de boende i Kalmar län att de ville ha kvar kontanter, medan 16 procent ville leva utan sedlar och mynt.

Mest positiva till kontanter är personer över 65 år – en grupp som består av två miljoner svenskar. Av dem vill hela 85 procent ha kvar kontanter.