Tre svårt skadade katter - men ägaren frias från misstanke om djurplågeri

Kalmar Artikeln publicerades
Kalmar Tingsrätt friade en ung kvinna som åtalats för djurplågeri sedan hennes tre katter  skadats allvarligt.
Foto: Mats Holmertz
Kalmar Tingsrätt friade en ung kvinna som åtalats för djurplågeri sedan hennes tre katter skadats allvarligt.

En kort tid efter att den unga kvinnan köpt tre katter skadades de så allvarligt att man tvingades uppsöka veterinär som konstaterade flera frakturer. Det såg ut som om en av innekatterna blivit överkörd av en bil, konstaterade en veterinär. Kvinnan åtalades för djurplågeri, nu har hon friats.

En av katterna var så illa skadad att den måste avlivas. Flera veterinärer har konstaterat att katterna måste ha utsatts för kraftigt våld av någon typ. En var så svårt skadad att det uppstått neurologiskt rörelsebortfall på bägge frambenen och även sår, konstaterar undersökande veterinär.

En annan katt hade flera frakturer på svansen och även på skelettet. Den tredje katten hade utsatts för så svåra skador mot huvudet med blödningar från öra, munhåla, ögon och nos att han fick avlivas vid ankomsten till djursjukhuset.

Åklagaren uppmärksammades på vad som hänt och beslutade att åtala ägaren för djurplågeri. Alternativt att hon inte sett till att djuren fått adekvat vård.

Tingsrätten säger i domen att det är helt klarlagt att djuren skadats allvarligt. Däremot är det inte ställt utom allt tvivel att det är djurägaren själv som skadat dem. I flera av fallen har katterna uppvisat sina skador när hon kommit hem och det visats andra personer i bostaden. Det finns emellertid ingen annan åtalad för djurens skador.

Om den åtalade varit ensam i sitt hushåll hade saken kommit i en annan dager, säger domstolen. Nu är det inte så och därmed kan man inte dra några slutsatser om vem som skadat katterna.

Hon kan inte heller ställas till svars för att hon inte sökt vård för sina skadade katter, eftersom hon faktiskt sökt veterinärvård när hon upptäckt att djuren inte mådde bra.