Triathlet vill motivera missbrukare

Kalmar Artikeln publicerades
Kalmarbon Mikael Orrebrink vill med sitt Ironmandeltagande motivera missbrukare att likt honom söka hjälp och vända sina liv.
Foto: Stian Lysberg Solum
Kalmarbon Mikael Orrebrink vill med sitt Ironmandeltagande motivera missbrukare att likt honom söka hjälp och vända sina liv.

Att ta steget från aktivt missbruk till att be om hjälp och vända sitt liv är stort. Det vet Mikael Orrebrink bättre än de flesta, nu vill han inspirera fler missbrukare att ta steget.

Den 18 augusti samlas över 2 500 atleter vid Elevatorkajen för att ta sig an Ironman Kalmar. En av dem är Mikael Orrebrink som genom sitt deltagande vill visa att en bakgrund som missbrukare inte stoppar storartade fysiska prestationer.

– Jag missbrukade allt du kan tänka dig, främst narkotika och alkohol. Jag hade ett aktivt missbruk i 20 år, säger Mikael Orrebrink, i dag 44 år gammal.

– Det slutade med självmordstankar och självmordsförsök innan jag fick rätt typ av hjälp, och faktiskt försökte be om hjälp. Det låter sjukt men drogerna blir en typ av trygghet, en flykt från ditt dåliga mående. Att då lämna det och slänga sig ut i något okänt är ett väldigt stort steg.

Mikael Orrebrink genomförde Ironman 70,3 i Jönköping förra året och tar i år sig an Ironman Kalmar.
Foto: Privat
Mikael Orrebrink genomförde Ironman 70,3 i Jönköping förra året och tar i år sig an Ironman Kalmar.

Orrebrink är en av dem som lyckats ta steget och har i dag varit drogfri i nästan 10 år. I dag arbetar som alkohol- och drogterapeut på ett behandlingshem.

– Det är mitt sätt att försöka ge tillbaka något till samhället och jag försöker även på min fritid motivera andra människor att våga ta det livsförändrande steget.

Förra året genomförde han Ironman 70,3 i Jönköping. I år tar han sig an den fulla distansen och likt förra året vill han med sitt deltagande visa missbrukare att det går att ta sig tillbaka, och det med besked.

– I år tänker jag också simma från Kalmar till Färjestaden i vecka 29. Även det för att motivera missbrukare.

– Ända sedan jag blev drogfri har jag gjort allt i min makt för att också försöka få mina kompisar och andra att bli drogfria. De kan tycka att jag är tjatig, men kan jag så bara kan motivera en person att be om hjälp så har det varit värt allt slit.

För den som vill komma i kontakt med Mikael Orrebrink så finns han på Facebook där han bland annat finns i gruppen Våga bli drogfri.