Troendlé (MP): ”Beslutet om Bromma viktigt för klimatet”

Kalmar Artikeln publicerades
Max Troendlé, Miljöpartiet i Kalmar.
Foto: Birgitta Hultman
Max Troendlé, Miljöpartiet i Kalmar.

Max Troendlé, distriktsordförande för Miljöpartiet i Kalmar och medlem av partistyrelsen menar att överenskommelsen om Bromma är viktigt och positivt för miljön.

– Om vi ska undvika en global uppvärmning med katastrofala följder måste vi flyga mycket mindre, detta är forskarna i princip ense om, säger han.

– Att då flytta flygtrafiken från två till en flygplats och möjliggöra tusentals bostäder är vettigt.

Miljöpartiet ritade med hjälp av egna arkitekter inför valet 2014 på en helt ny stadsdel där Bromma flygplats nu ligger. Arbetsnamnet blev Bromma Parkstad. I den utredningen framgick att flygplatsområdet skulle kunna rymma 50 000 nya bostäder och 30 000 arbetsplatser.

Det flyg som idag går till Bromma skulle kunna delas upp på Arlanda, Skavsta samt att Kjula i Eskilstuna som kan bli flygplats för allmänflyg och visst kommersiellt flyg, menade partiet i rapporten.

Bromma står för cirka 9 procent av regionens flygtrafik, med 2,2 miljoner resenärer. Inrikestrafiken är helt dominerande. Redan idag har Skavsta flygplats fler resenärer än Bromma, konstateras i utredningen.

Max Troendlé menar att förändringarna av flygtrafiken måste ske parallellt med en satsning på andra transportmedel.

– Samtidigt som detta görs måste vi självklart rusta upp tågen så att det går att ta sig från Kalmar till Stockholm tillförlitligt och på kortare tid än idag.