Trollet bäst i Sverige – firade med popcorn och pokal

Kalmar Artikeln publicerades
Barnen på förskolan Trollet i Kalmar trängdes kring den fina pokalen som de fick för att de är årets Grön Flagg-förskola i Sverige.
Foto: Andreas Yngvesson
Barnen på förskolan Trollet i Kalmar trängdes kring den fina pokalen som de fick för att de är årets Grön Flagg-förskola i Sverige.

Förskolan Trollet i Berga i Kalmar är årets Grön Flagg-förskola i Sverige. Förskolan prisas för sitt arbete för en hållbar utveckling och firade med popcorn och den största pokal som arrangören Håll Sverige Rent kunde hitta.

Politiker, journalister, pensionärer från träffpunkten Skogsrået, föräldrar, pedagoger och så barn trängdes inne på Trollet när det vankades prisutdelning. Det bjöds på popcorn och dricka och bäst av allt, en stor pokal som bevis på att Trollet är årets bästa Grön Flagg-förskola i Sverige.

– Det känns jättebra, ett bevis på det jag redan visste, att vi gör ett bra arbete för en hållbar framtid, säger förskolechefen Jeanette Kennerfalk.

Kristina Bjerka från Håll Sverige Rent var på plats och delade den stora pokalen som säger att Trollet är den bästa av samtliga 1 650 Grön Flagg-förskolor i Sverige.

– Grön Flagg finns i hela världen och ungefär 19 miljoner barn i skolor och förskolor är med och jobbar för hållbarhet. I Sverige är det 350 skolor, 1 650 förskolor och ungefär 180 000 barn som är med, berättar hon.

Katarina Bjerka från Håll Sverige Rent gav barnen på Trollet en stor pokal.
Foto: Andreas Yngvesson
Katarina Bjerka från Håll Sverige Rent gav barnen på Trollet en stor pokal.

På Trollet har man jobbat med hållbarhet i många år.

– Det handlar om att vi har en möjlighet att påverka vår framtid genom att visa omsorg om naturen och varandra. Vi jobbar mycket med naturmaterial här och så har vi ett samarbete med träffpunkten Skogsrået där barnen träffar pensionärerna och lär sig av varandra, säger Jeanette Kennerfalk.

Flera av de äldre som brukar besöka träffpunkten Skogsrået hade tagit sig till Trollet för den högtidliga stunden. De fick också se kommunfullmäktiges ordförande Roger Kaliff hålla en kort tal där han berömde Trollets fina arbete.

– Det är ni barn som ska forma framtiden och vi vuxna kan lära oss av er, sa Kaliff.

Fakta

Motivering

Förskolan Trollet i Kalmar blev årets Grön Flagg-förskola. Så här lyder motiveringen:

För ett arbete som innefattar alla tre dimensionerna av hållbar utveckling. För en ökad förståelse för andra samhällsgrupper utanför förskolan. För deras kreativitet att använda naturmaterial samt för deras synliggörande av närproducerad mat.

Hållbar utveckling är en del av läroplanen, och något som både skolor och förskolor ska arbeta med. Grön Flagg är ett program som ger stöd och struktur till det arbetet. I lärandet kring hållbar utveckling får eleverna lära sig om nedskräpning, klimatpåverkan och andra hållbarhetsfrågor.

Visa mer...