Trots vårväder - sökandet efter Annelie Ojonen dröjer

Kalmar/Öland Artikeln publicerades
Kalla fall-gruppen i region syd leds av Bo Lundqvist.
Foto: Arne Forsell
Kalla fall-gruppen i region syd leds av Bo Lundqvist.

Tipsen om försvunna Annelie Ojonen kom för två månader sedan. Ändå har polisen inte undersökt de nya platser som pekades ut. Kalla fall-chefen förklarar varför det dröjer.

Det var 12 december som polisens Kalla fall-grupp gick ut och sökte efter nya tips om Annelie Ojonen som försvann från sitt hem utanför Algutsrum 1997. Redan samma månad ger vädjandet resultat och 21 januari berättar polisen att det kommit in flera tips.

Den nya informationen bedöms som intressant att gå vidare med och den kommer från personer som polisen beskriver som trovärdiga.

Platserna ska undersökas av polisens kriminalsökhundar. Trots att det råder gynnsamma förhållanden med vårliknande väder dröjer insatsen.

– På grund av att jag har fått ytterligare arbetsuppgifter så har jag flyttat Ojonenfallet till en utredare som ska sätta igång själv, säger Bo Lundqvist som är chef för Kalla fall-gruppen i region syd.

Den nya utredaren fick handlingarna i förra veckan och behöver få tid att läsa in sig på ärendet innan sökandet kan sättas igång.

Bo Lundqvist säger varken när eller var sökandet ska ske.

– Men vi kommer att informera tekniker i Kalmar när det är dags. Stöter vi på någonting så vet de att vi har behov av dem. Det är specialenheten med hundar som lägger ett förslag på genomförande. Vi lyssnar på det och samlar sedan ihop de som ska vara med för att det ska vara tidseffektivt.

Fakta

Annelie Ojonen

Annelie Ojonen anmäldes saknad av sin sambo och kom aldrig till jobbet i Kalmar. Polisen lade mycket resurser på fallet men har aldrig lyckats finna hennes kropp. Sambon satt under flera månader häktad misstänkt för att ha fört bort eller mördat Annelie Ojonen. Han släpptes av åklagaren i brist på bevis. Mannen nekade till brott och polisen saknade den viktigaste pusselbiten i fallet - Annelie Ojonens kropp. Allt sedan Annelie försvann har polis och hennes anhöriga sökt efter hennes kropp. Familjen har en hemsida dit det fortfarande kommer in tips.

Visa mer...

Längre bak i tiden har det gjorts ett antal sökningar efter Annelie Ojonen.

– Dessa har dokumenterats av tekniker. Om det finns anledning skulle man kunna tänka sig att besöka även andra platser och söka om, när vi ändå är där och har hund med. Jag har diskuterat upplägget med den nye utredaren, men mycket är upp till honom. Jag har även diskuterat saken med tidigare utredare. Med Annelie Ojonen fokuserar vi på tidigare och nya platser. Vi har inte möjlighet att lägga resurser på ett fullständigt omtag.

Det kan även finnas annan bevisning som omvärderas vid en ny undersökning.

– Det har skett stora forensiska framsteg så det kan ge resultat att göra forensiska omtag vart femte år. Men det bygger på att det finns något av värde att utveckla. Vi har en utredare som tröskar igenom alla ärenden för att hitta sådana fynd och i vissa fall har det lett till åtgärder omgående. I princip kan man göra något i alla ärenden.

Bo Lundqvist tar nagelskrap från offer som ett exempel.

– Där finns blandat dna och det har vi blivit väldigt bra på att separera idag.

Kalla fall-gruppens uppgift är att lösa gamla brott. Annelie Ojonens försvinnande är bland många andra.

– När vi fördelar våra resurser tittar vi stenhårt på framgångsfaktorn. Vi sätter inga åtgärder som vi inte ser framgångsfaktor i. Försvunna personer är prioriterade. Det är ett extra helvete för anhöriga till den som är försvunnen. Det berör en och det är fullt förståeligt att de behöver få ett avslut, att hitta kroppen så det blir klart. I samma sekund som vi hittar kroppen börjar utredningen.

Förutom kriminalsökhundar kan polisen ta hjälp av ny tekniken i sökarbetet.

– I allt större utsträckning använder vi oss av en forensisk arkeolog och tittar mer åt forskarhållet. Men vi använder inte riktigt alla de möjligheter som finns. Där måste vi visa forskarna att vi är intresserade från vår sida.

När polisen 2014 efter tips hittade den mördade Göran Lundblad så användes en markradar i det utpekade området.

– I det här söket ska vi inte använda det i första hand. Det jag har tänkt är kriminalsökhund och det har jag påtalat för utredaren.