Tryckeriet trycker för miljön

Kalmar Artikeln publicerades
Lenanders Grafiska har investerat i nya maskiner, bytt färger och bland annat frågat leverantörer om vad man kan förändra för att öka hållbarheten.
Foto:Gustav Röriksson
Lenanders Grafiska har investerat i nya maskiner, bytt färger och bland annat frågat leverantörer om vad man kan förändra för att öka hållbarheten.

Lenanders Grafiska har arbetat med att göra produktionen mer hållbar i tio års tid och nu märker de att attityden kring miljöfrågor hos konsumenterna förändras.

Den yngre generationen vill ha tryck utfört på ett miljövänligt och hållbart sätt, enligt Svante Oledal, vd på Lenanders Grafiska. Detta passar företaget då deras arbete med hållbarhetsfrågor i sådana fall kan ge dem en konkurrensfördel.

– Vi har investerat i nya maskiner, bytt färger och bland annat frågat leverantörer om vad vi kan förändra för att öka hållbarheten. Men hållbarhet handlar också om människor, vi har investerat i falsmaskiner som kanske inte är lika snabba men är enklare och mindre utmattande att arbeta med, säger Svante Oledal som är vd på Lenanders Grafiska.

Förutom nya produktionsmedlen klimatkompenserar företaget även sina produkter. Detta innebär att man lägger pengar på olika miljöprojekt i den tredje världen. Det kan vara allt ifrån ett vattenreningsprojekt i Indien till att bevara skog i Kenya. Detta är även något kunder kan följa och välja vad de vill bidra till.

– Vi identifierar vad vi har för miljöpåverkan och jobbar på att se vad vi gör internt och externt, säger Lennart Garney som arbetar med hållbarhetsfrågor på Lenanders.

Via en hemsida fyller företaget i information till Svanen, man redovisar förbrukningsrapporter, bokför alla papper och allt det kemiska som färger. Detta krävs numera för att få behålla en Svanenmärkning, något Lenanders var bland de första tryckerierna att få.

Dessutom har de fått en rad certifikat som visar på miljöarbetet. Bland annat FSC, som ges till de företag som använder råvara från så kallade kontrollerade skogar, det vill säga där skogsavverkningen sker på ett kontrollerat och ansvarsfullt sätt gentemot naturen. Men också REPA, en certifiering som visar att företaget är anslutet till näringslivets arbete för att återvinna förpackningar av bland annat papper, plast och metall.

– För varje individuell trycksak kan vi räkna ut miljöpåverkan, säger Lennart Garney.

Men det finns fortfarande arbete att göra för att få produktionen mer miljövänlig.

– Energianvändningen arbetar vi med. Vi har redan tagit bort kobolt i färger men nu ligger prioritet på nya moderna maskiner, så främst ska produktionsmedlen bytas ut. Och ventilationssystemet, när vi har resurser till det, säger Lennart Garney.