Tuff ton på möte om Salvelägret

Kalmar Artikeln publicerades
Planerade två husvagnar vid Salve har blivit sex stycken. Tälten på platsen och skrotbilen är olagliga och måste plockas bort.
Foto:Jörgen Axelsson
Planerade två husvagnar vid Salve har blivit sex stycken. Tälten på platsen och skrotbilen är olagliga och måste plockas bort.

Trots oron hos grannarna på stallet halverar Kalmar kommun väktarbevakningen på det romska lägret vid tidigare Salvestaden. I fortsättningen kommer väktaren varannan timma mot tidigare en gång i timmen.

Från stallet kräver man nu att personal finns på plats i lägret 24 timmar om dygnet och man är mycket missnöjda med att de kraven i stället möts med minskad bevakning.

På torsdagen träffade serviceförvaltningens chef Benny Wennberg och nämndordföranden Ingemar Einarsson (C), Emma Arvidsson som representant för dem som är verksamma på stallet och grannen Björn Carlsson.

Vår tidning fick vara med på det två timmar långa mötet där Emma Arvidsson och Björn Carlsson var mycket kritiska mot kommunen.

– De yngre tjejerna, som tidigare fick slitas bort från hästarna vågar inte komma till stallet längre, sade Emma Arvidsson som är 23 år gammal och arbetat som ridlärare.

– Det finns en dokumenterad tjuvridning av en person från lägret. Men fem hästar är just nu skadade, vi vet inte varför. Kanske har det hänt något som vi inte sett. Vi vet att både män och kvinnor från lägret flera gånger varit ute i hästhagarna.

Emma Arvidsson menar att kommunen måste se till att det finns personal på plats dygnet runt för att lära lägrets invånare vad som gäller i Sverige. Hon själv varit där och försökt tala med invånarna, men menar att hon blivit mycket aggressivt bemött av de boende.

Björn Carlsson, vars bostad är närmsta granne med lägret är mycket kritisk till den kommunala hanteringen när husvagnarna kom på plats.

– Från början sades det att det skulle vara två husvagnar. Nu är det sex stycken och dessutom tält och en massa bilar. Det är en helt annan verksamhet än man först talade om.

– Kommunen har mörkat och försökt trixa hela tiden. Vi har inte haft några rättigheter.

Benny Wennberg medgav att de romska tiggarna i Kalmar är ett problem. Förra året gjorde Kalmar kommun inget aktivt åt saken och då fanns sponta läger på Svinö och Tallhagen. Även de möttes av omfattande protester, bland annat på grund av nedskräpningen.

– Vår personal vägrade till slut att åka ut och städa.

Då hörde Stadsmissionen av sig och hade raggat upp två husvagnar, som till att börja med ställdes upp på Stensö camping. När den nya arrendatorn tog över sökte man en ny uppställningsplats.

– Vi trodde vi hade hittat ett okontroversiellt område vid Salve, men nu inser vi att det var fel. Det gick snabbt. Tiden pressade på att vi var kommunalt pragmatiska. Vi blev överraskade av problemen, jag kan medge att vi var naiva.

Det innebär bland annat att erforderliga byggnadslov inte fanns när verksamheten startade och att grannarna inte hördes. På Salveparkeringen gällde 24-timmarsparkering, det ändrades raskt till 30 dagar.

De tält och skrotbilar som finns vid lägret ska omedelbart plockas bort, menade Benny Wennberg. De är inte tillåtna.

I dag finns tre olika grupper med totalt 25-30 personer vid Salve. I hela kommunen finns ett 40-tal tiggare.

Men kommunen har noterat att det funnits aktivitet vid Svinö de senaste dagarna och vid Hansa har 10-15 personer bott.

De boende runt Salve har kontrollerat ett flertal av de bilar som funnits vid lägret och funnit att många tillhör en och samma person i Norrköping, flera är belagda med körförbud och någon har varit stulen. Kommunen hänvisade sådant till polisen.

– Det är kommunen som upplåtit platsen och är ansvariga. Ni kan inte skylla ifrån er och överlåta ansvaret på volontärer från Stadsmissionen, sade Emma Arvidsson.

– Men vad ska vi göra? Köra med caterpillar till Salve och skyffla bort lägret, undrade Benny Wennberg.

Han berättade också att han följde diskussionen om lägret i sociala medier och var skrämd av tonläget.

Trots att Emma Arvidsson kraftfullt argumenterade för personal på lägret 24 timmar per dygn blev det inte så. Däremot fick hon igenom att stallet vid Hagbynäs kommer att vara representerade vid den utvärdering som görs av lägret i augusti. Kontinuerlig rapportering om vad som hänt i lägret kommer också att lämnas.

Fakta

Romska lägret

Kalmar kommun beslutade i mitten av april att de två husvagnar Stadsmissionen haft uppställda för de tiggande romernas räkning på Stensö skulle flyttas till Salvebyns parkering.

Det beräknades då finnas ett 60-tal tiggande romer i och omkring Kalmar. Kommunen ställde också upp två hygienbaracker vid lägret.

Snabbt stod det klart att den kommunala hanteringen gått lite väl raskt. Det saknades bygglov för uppställningen.

Stadsmissionen sköter verksamheten på plats och har en person anställd på 30 timmar i veckan för detta.

Visa mer...

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.