Tufft för Coop när man konkurrerar med sig själv

Kalmar Artikeln publicerades
Netto i Borgholm flyttade in direkt i Konsums gamla lokaler. Nu kommer Coopskylten tillbaka i Borgholm.
Foto: Annelie Frank
Netto i Borgholm flyttade in direkt i Konsums gamla lokaler. Nu kommer Coopskylten tillbaka i Borgholm.

Coops köp av Nettos samtliga butiker i Sverige gör att kooperationen nu kommer att konkurrera med sig själv på flera platser i Sverige. KF Göta, som äger 48 butiker i Småland och på Öland, och Coop Oskarshamn med 15 butiker är två av de mindre föreningar som drabbas.

Köpet av Netto genomförs av Coop Butiker & Stormarknader, som driver 240 av landets 650 Coopbutiker. Företaget är främst verksamt i Stockholm, Mälardalen, Östergötland och västra Skåne. Netto har de flesta av sina butiker i södra Sverige.

I dagsläget finns inget som tyder på att de föreningarna kommer att erbjudas att ta över Nettobutikerna. Från Coop har man sagt att de nya affärerna kommer att drivas i ett nytt koncept.

– Vi har inte fått så mycket mer information än vad som lämnats via pressmeddelanden, säger Håkan Smith, styrelseordförande i KF Göta. Men som vi förstår det är tanken i alla fall inte att de lokala och regionala föreningarna i närtid ska ta över Nettobutikerna.

Han medger att det kan bli en viss konkurrens om Coopkunderna inom den kooperativa sfären.

– Men det blir i alla fall inte fler butiker på marknaden, så konkurrensen kommer att bli densamma.

Konsum lade ner i Berga centrum, men Netto startade en butik i samma område. Nu blir det åter en Coopbutik.
Foto: Karin Asmundsson
Konsum lade ner i Berga centrum, men Netto startade en butik i samma område. Nu blir det åter en Coopbutik.

I Kalmar län finns det Nettobutiker på många platser som kooperationen valt att lämna. I Kalmar finns Netto bland annat i Funkabo och på södra området, där de tidigare Konsumbutikerna stängdes för ett antal år sedan.

I Borgholm flyttade Nettobutiken rakt av in i samma lokaler som Konsum lämnade.

Men på många platser slåss Coop och Netto om kunderna. Förutom i Kalmar, Oskarshamn och Västervik finns de båda konkurrerande butikskoncepten i Färjestaden, Mönsterås Hultsfred, Vimmerby och Västervik.

Tobias Rydergren är presschef på Coop. Han vill inte tala så mycket om detaljer i affären innan Konkurrensverket sagt sitt.

– Men i det första skedet är det Coop Butiker & Stormarknader som gör affären och kommer att driva butikerna.

– Tanken är att vi ska ta det bästa från Coop och från Netto och använda i de nya butikerna. Det blir ett bra komplement till dagens Coopbutiker.

Han menar att det inte kommer att öka konkurrensen för dagens Coopbutiker. Och tanken är att behålla Nettobutikerna, men samtidigt sker ständigt en översyn av antalet butiker.

Regionala KF Göta går igenom ett ekonomiskt stålbad efter några riktigt tuffa år. Kraftsamling Göta heter projektet, som bland annat innebar att butiken i Mörbylånga lades ner. Omsättningen var förra året 1,8 miljarder. Det blev en förlust på 1,4 miljoner, som ändå är en klar förbättring jämfört med året innan då förlusten var 37,7 miljoner.

Coop Oskarshamn gick med 2,7 miljoner i förlust 2018.

Ett arbete för att fusionera de båda föreningarna har inletts.

Netto har 163 butiker i landet.