Två års fängelse för våldtäkt fastställt

Kalmar Artikeln publicerades

Hovrätten fastställer straffet på två års fängelse för en 55-årig man som döms för våldtäkt på en för honom okänd kvinna i Kalmar.

Mannen ska dessutom betala 115 518 kronor i skadestånd till kvinnan.

Mannen själv förnekar brott.

Brottsoffret och gärningsmannen känner inte varandra, men de bor i samma område. Den 8 juni i år gick kvinnan upp på en terrass i hyreshuset och mannen följde efter henne.

Väl där uppe började mannen tjata på kvinnan att de skulle ha sex. När hon sade nej till hans påträngande frågor utsatte mannen kvinnan för handlingar som åklagaren jämställer med våldtäkt. Han såg till att hon inte kom därifrån och tog på henne under hennes kläder och utförde den sexuella handlingen. Mannen själv menar att de bara talade om gemensamma intressen och att den enda fysiska kontakten var en klapp på axeln. Vittnen har emellertid kunnat styrka kvinnans berättelse, liksom den läkarundersökning som gjordes efter kvinnans anmälan.

Mannen har suttit häktad sedan han greps, eftersom det anses finnas risk att han undandrar sig ansvar för brottet. Mannen är medborgare i ett utomeuropeiskt land, men åklagaren har inte begärt utvisning.