Kabeltjuvarnas DNA hittades på platsen

Kalmar/Torsås Artikeln publicerades
20 meter upp i vindkraftverket i Sussekulla klipptes kablarna av. 3 bilder
Foto:Polisen
20 meter upp i vindkraftverket i Sussekulla klipptes kablarna av.

Mycket tyder på att fler har deltagit, men bara de som har lämnat efter sig DNA-spår åtalas för stöld och stöldförsök från vindkraftverk i regionen.

De två som åtalas är en man som myndigheterna uppger är 19 år, men som i förhör säger sig vara 24, samt den 25-åring som redan står inför rätta tillsammans med sin far och tre andra män, misstänkta för sju villainbrott under hösten. Gemensamt för samtliga är att de fram tills att de greps bodde på asylboendet Helgesbo i Ålem.

Fredagens åtal gäller stöld av cirka 100 meter kopparkabel från ett vindkraftverk i Sussekulla, Bergkvara, mellan den 16 och 20 september. På fredagen, den 16:e, hade verket stängts av på grund av ett fel och då teknikern återkom på tisdagen hade någon brutit upp dörren. Inne i tornet hade fem högspänningskablar klippts av i källaren varefter en gärningsman utrustad med en klättersele som fanns på platsen hade klättrat upp cirka 20 meter och klippt av dem. Kablarna hade sedan dragits ut och fraktats iväg. Även en batteri-backup stals.

19-åringens DNA återfanns på en kastad fimp på brottsplatsen, och han är ensam om att åtalas för denna stöld. Vindkraftsverkets ägare kräver 40 000 kronor i skadestånd för de uppkomna skadorna.

Åtalet omfattar även den misslyckade stölden, med samma tillvägagångssätt, vid Nöbble gårds vindkraftverk i Rockneby den 31 oktober.

När tjuvarna slog av strömmen för att kunna klippa av kablarna stannade allt av i gårdens högautomatiska ladugård, som ägaren Lennart Svenzén snabbt blev varse. Efter att ha kopplat in reservkraft åkte han till vindkraftverket, vilket fick tjuvarna att fly och lämna de 400 meter kabel de precis klippt av. Tilltaget orsakade mycket skada för Svenzén, som kräver drygt 350 000 kronor i skadestånd.

19-åringens DNA återfanns även här, i form av en spottloska inne i tornet, och 25-åringens DNA fanns på en fimp. Bägge åtalas för stöld och stöldförsök.

Troligtvis har fler deltagit i brottet. Övervakningsfoton från Biltema visar exempelvis att 19-åringen besökt butiken för inköp av spänningsdetektor några veckor före händelsen i Rockneby, tillsammans med 25-åringens far som ingår i Helgesboligan. Och i förhör säger 19-åringen att 47-åringen liksom ett par andra från ligan har deltagit. Uppgifter han dock tar tillbaka i senare förhör.