Två konserter med Camerata Nordica i sommar

Kalmar län Artikeln publicerades
Camerata Nordica gör två spelningar i länet i sommar, dels på Virserums musikdagar, dels på Prästgårdens café på Öland.
Foto: Jonas Lindstrom
Camerata Nordica gör två spelningar i länet i sommar, dels på Virserums musikdagar, dels på Prästgårdens café på Öland.

I sommar ger Camerata Nordica två spelningar i Kalmar län, Virserums Musikdagar i Virserum och Prästgårdens café på Öland.

Till dessa två konserter har Camerata Nordica engagerat den koreanska violinisten Cellerina Park. – Vi har valt ett omväxlande sommarprogram där välkända verk ur stråkrepertoaren blandas med ett axplock populära verk, säger Ingrid Marmvik, chef för Länsmusiken i Kalmar län.

På programmet står musik av Gioacchino Rossini, Dag Wiren, Jean Sibelius och Béla Bartók

I nära 150 år trodde man att Rossinis sexstråksonater gått förlorade. Men så i slutet av 1940-talet återfanns de i Kongressbiblioteket i Washington. Han skrev dem i sin ungdom, och Senare i livet kallade han dem för Sonate orrende, Gräsliga sonater.

Dag Wiréns Serenad för stråkar uruppfördes av Stockholms Kammarorkester 1937. Serenad kom att bli Wiréns mest spelade verk. Bara i England har den spelats in på skiva flera gånger. Finalen, fungerade under många år som signaturmelodi till BBC:s kulturprogram Monitor.

Mot slutet av 1920-talet brottades Jean Sibelius med det som aldrig blev någon åttonde symfoni, men som i stort sett blev slutet på hans tonsättargärning. Bland de sista verken finns en tresatsig svit för violin och stråkar.

Béla Bartók ägnade mycken tid och stort intresse åt att resa runt i främst Östeuropa för att teckna ner folkmelodier. Stråksviten Rumänska folkdanser hör till hans mest direkta och ursprungliga kompositioner.