17-åring förlorade testikel efter läkarmiss

Kalmar län Artikeln publicerades
IVO kritiserar två läkare för missar i vården som gjorde att en ung man fick operera bort ena testikeln.
Foto: Vilhelm Stokstad / TT
IVO kritiserar två läkare för missar i vården som gjorde att en ung man fick operera bort ena testikeln.

Två läkare i Kalmar län kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sedan man missat i vården av en ung man som kom in med kraftiga smärtor i pungen. Felet gjorde att en testikel fick opereras bort.

Det var en 17-åring som kom akut med kraftig smärta från pungen. Han antogs ha fått bitestikelinflammation, men en dryg vecka senare visade en undersökning att det handlade om en testikelvridning som ledde till att testikeln togs bort.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO) borde man vid akutbesöket omgående ha opererat för att kontrollera blodcirkulationen till testikeln.

Operation behöver göras inom 4-6 timmar för att inte testikeln ska förstöras av den strypta blodtillförseln.

Läkarnas felaktiga bedömning gjorde att patienten fick fördröjd vård och behandling, säger inspektionen. Man konstaterar att han inte fått en sakkunnig och omsorgsfull hälsovård- och sjukvård som överensstämmer med vetenskap och bedrövad erfarenhet.

Första gången den unge mannen tog kontakt med vården för omfattande smärtor i pungen genomfördes inga åtgärder alls, han skickades hem med antibiotika. Andra gången blev beskedet att det var bitestikelinflammation. En felaktig diagnos.

Först vid tredje besöket och tilltagande smärtor gjordes rätt diagnos. Operationen genomfördes sedan på ett sjukhus utanför Kalmar län.

Det var en ung läkare som tog hand om mannen när han kom in till sjukhuset. Hon frågade i sin tur bakjouren, som är en erfaren kirurg. Han gjorde samma bedömning som den yngre kollegan.

Till IVO säger den erfarne kirurgen att han inte kan klandras för det som hänt. Han menar att den yngre kollegan i stort sett hade diagnosen klar för sig och bara konsulterade honom för att förankra uppföljningen.

IVO läxar här upp den äldre läkaren och skriver att det åligger en senior kollega att vid konsultation frikostigt och på eget initiativ fördjupa sjukhistorien på så sätt att inga oönskade missförstånd uppstår.