Två män åtalas för grovt rån – samurajsvärd och gurkhakniv stals

Kalmar Artikeln publicerades

Två män i 30-årsåldern åtalas för grovt rån. De misstänks ha hotat och bundit en äldre man samt stulit bland annat smycken, knivar och svärd.

Ett av de föremål som ska ha stulits vid rånet var en så kallad gurkhakniv, ett vapen med böjt blad av samma typ som den infogade bilden.
Foto: Simon Karlsson
Ett av de föremål som ska ha stulits vid rånet var en så kallad gurkhakniv, ett vapen med böjt blad av samma typ som den infogade bilden.

Det var en kväll i mitten av december förra året som två män ska ha trängt sig in i lägenheten hos en äldre man.

I förhör har offret berättat att det knackade på dörren, och när han öppnade kände han igen en av männen. När han försökte stänga ska en av de misstänkta rånarna ha stuckit in foten och tvingat upp dörren.

Under knivhot ska den äldre mannen sedan tvingats sitta still i köket medan de två männen under flera timmars tid gick igenom bostaden och tog med sig en stor mängd saker.

Bland det som ska ha stulits fanns värdesaker som ringar i guld, en klocka, halsband och parfymer samt kontanter. Även elektronik, som dator och flera mobiltelefoner ska ha försvunnit.

I polisens förundersökning listas även några mer udda föremål som försvann i samband med det misstänkta rånet, bland annat två pluggade prydnadspistoler, en skyddsväst, machete, gurkhakniv, samurajsvärd och en diamanttestare.

Innan de båda misstänkta rånarna lämnade lägenheten tvingade de in offret i badrummet och band fast honom med handdukar.

Den äldre mannen lyckades ta sig loss efter en stund och gav sig iväg till en bekant för att därifrån ringa polisen.

Under tiden som rånet i lägenheten ska ha pågått ringde en person till polisen om en bil som stod parkerad en bit från huset. Enligt inringaren satt en kvinna och sov i fordonet.

Polispatrullen som kom till platsen noterade att kvinnan verkade ”påtagligt påverkad” och att hon sa att hon ”väntade på några kompisar”. Kvinnan ska enligt förundersökningen tidigare ha haft ett förhållande med den ena av männen som misstänks för rånet.

Poliserna tog med kvinnan för provtagning, och körde senare tillbaks henne till bilen.

På förmiddagen dagen efter rånet kontrolleras samma bil ännu en gång, och då finns de båda misstänkta männen samt kvinnan i fordonet. Samtliga greps och männen häktades senare.

I förhör ska kvinnan medgett att det var männen som hon hade kört till samma gata där rånet inträffat. I en väska i bilen ska även en del av de rapporterat stulna föremålen, främst smycken och mobiltelefoner, ha hittats.

De två männen, båda i 30-årsåldern, åtalas nu misstänkta för grovt rån. Kvinnan, även hon i 30-årsåldern, åtalas för medhjälp till grovt rån. Samtliga nekar.

Kvinnan åtalas också för att ha kört bil påverkad av amfetamin och cannabis. Det ska ha skett under en dag i slutet av februari i år i Stockholm och Lund.

 

Uppdaterad: Rättegången inleds måndagen den 6 maj.

 

Läs mer: