Tvärstopp för våldtäktsdömd i HD

Trollbackevägen Artikeln publicerades
Högsta Domstolen beviljar inte prövningstillstånd för den  ensamkommande yngling som överklagat efter att ha dömts för en brutal gruppvåldtäkt i Kalmar.
Foto: Sofia Tanaka / TT / TT
Högsta Domstolen beviljar inte prövningstillstånd för den ensamkommande yngling som överklagat efter att ha dömts för en brutal gruppvåldtäkt i Kalmar.

Efter att såväl tingsrätten som hovrätten dömt två unga män från Afghanistan för en grov våldtäkt på Trollbackevägen i Kalmar, vände sig en av de både till Högsta Domstolen, för att få domen upphävd. Men han får inte prövningstillstånd.

För att landets högsta dömande myndighet ska kunna ta upp ett fall krävs att det är av vikt för att andra domstolar ska kunna få ledning i rättstillämpningen. Det anser HD inte att det aktuella våldtäktsfallet har.

Det innebär att hovrättens dom, som något skärpte straffet för de två står fast.

Det innebär att den unge man som nu överklagat till HD döms till fängelse i två och ett halvt år. Han ska också utvisas och får inte återvända till Sverige innan 2033.

Såväl hovrätten som tidigare tingsrätten har ansett det helt klarlagt att de båda unga männen brutalt överfallit en 40-årig kvinna vid Trollbackevägen för snart ett år sedan. Man ska sedan ha genomfört en våldtäkt och samtidigt dokumenterat övergreppet på bild.

En tredje person ska ha varit med vid överfallet, men de båda dömda har vägrat att tala om vem det är och polisen har ännu inte lyckats identifiera honom.