Uhr: En ovanlig politiker

Kalmar Artikeln publicerades
Magnus Uhr är skogsarbetaren som inte kan låta bli att engagera sig politiskt.
Foto: Anton Hansson
Magnus Uhr är skogsarbetaren som inte kan låta bli att engagera sig politiskt.

Skogshuggaren som tar fighten mot okunskap i kommentarsfälten på nätet har gjort raketkarriär inom Socialdemokraterna i Kalmar. Vad är grejen med Magnus Uhr?

När vi åker för att träffa Magnus Uhr är han på jobbet. Han är skogsarbetare på sin egna firma och håller på med några träd som behöver ses över i Ryssbylund. Det ligger röjsågar, motorsågar och skyddsutrustning omkring oss. Magnus Uhr sågar snabbt och flinkt ner ett träd innan han sätter sig ner för en intervju. Iklädd varselkläder från topp till tå med en motorsåg vid fötterna speglar han inte standardbilden av en kommunpolitiker.

– Jag är född i Dalarna men uppväxt i Östergötland. Vi hade ett familjeföretag i Norrköping som sysslade med bilar, men det lade ner. Jag utbildade mig till skogsarbetare i gymnasiet men sen arbetade jag med att spränga i berg, berättar han.

När hans fru fick arbete på Kalmar Vatten tänkte han att han kunde pendla, för det finns som bekant inga berg i Kalmar. Efter ett tag blev det för mycket, i synnerhet då arbetet var farligt.

– Jag skadade mig, fick en grävmaskin över mig. Då bestämde jag mig för att börja i skogen igen. Och skog finns ju i Kalmar. Så vi tittade efter boende. Alla sade att i Påryd kan ni inte bo, men när vi kollade runt i alla samhällen fastnade vi för det. Vi har trivts fenomenalt bra här.

Magnus Uhr.

Något särskilt politiskt intresse har Magnus Uhr inte haft. Han minns att hans farfar var aktiv socialdemokrat, men var inte själv engagerad. Vändningen kom när hans andra son skulle födas. Det visade sig att pojken hade en extremt ovanlig genetisk sjukdom - statistiken talade för att de flesta med sjukdomen inte överlevde födseln.

– Jag bestämde mig för att vårda honom, vara med honom. Sjukvården var helt fantastisk men läget för honom var länge ovisst och under den tiden hann jag tänka en hel del. Min son skulle aldrig kunna stå upp för sig själv, så det behövs människor som gör det för de som inte kan.

Magnus Uhr förlorade sin son en tid senare. Under tiden märkte framför allt hans fru hur hans politiska engagemang växte.

– Jag såg mycket egocentrism på internet och märkte samtidigt att det var färre och färre människor som sade ifrån mot okunskapen. Det var egentligen inget politiskt, men tydligen är det en extrem åsikt att inte döma människor på förhand.

Magnus Uhr säger med glimten i ögat att han troligen har något slags diagnos; han minns allting han läser och har svårt att sitta still. Det gör att han lätt blir engagerad. Det, i kombination med att sociala medier gör det enklare än någonsin för människor att okritiskt häva ur sig kommentarer, gör att han inte kan låta bli att säga ifrån.

– Det var ingen medveten satsning att bemöta okunskap, jag kunde bara inte låta bli. Jag blir fruktansvärt frustrerad när jag ser inlägg där folk skriver något som tar längre tid att skriva än att faktiskt kolla upp, eller när människor utgår från sina personliga grundförutsättningar och applicerar på hela samhället.

Magnus Uhrs engagemang i kommentarsfälten på sociala medier samt när flyktingboendet i Påryd planerades, resulterade i att självaste kommunalrådet Johan Persson (S) tog kontakt.

– Han hörde av sig och frågade om jag ville engagera mig politiskt. Han visste inte ens om jag röstade på Socialdemokraterna.

Magnus Uhr fick våren 2016 posten som ledamot i Södermöre kommundelsnämnd. Nu är han nominerad till att bli ordförande för densamma under nästa mandatperiod.

– Tydligen har jag gjort bra ifrån mig. Jag försöker vara aktiv för jag tycker det är intressant, särskilt de lokala frågorna om skola, omsorg och barn. Men jag har inga ambitioner att satsa på en yrkeskarriär inom politiken, jag vill fortsätta jobba i skogen så länge det är möjligt. Dessutom trivs jag på landsbygden.

Fakta

Magnus Uhr

Född: 1978 i Vansbro, Dalarna. Växte upp i Norrköping i Östergötland.

Familj: Fru och två söner. Förlorade en son efter en ovanlig sjukdom.

Yrke: Egenföretagare inom manuellt skogsarbete.

Engagemang: Ledamot för Socialdemokraterna i Södermöre kommundelsnämnd. Nominerad till ordförandeskapet kommande mandatperiod.

Intressen: Politik och natur. Är fiskefanatiker.

Visa mer...