Ulf Kristersson: Jag beklagar djupt

Sverige Artikeln publicerades

Moderatledaren Ulf Kristersson varnar Centern och Liberalerna för att stödja en socialdemokratiskt ledd regering.

STOCKHOLM 20190111 Moderatledaren Ulf Kristersson vid en presskonferens om regeringsbildningen i riksdagshuset på fredagen. Foto Jessica Gow / TT kod 10070
Foto: Jessica Gow/TT
STOCKHOLM 20190111 Moderatledaren Ulf Kristersson vid en presskonferens om regeringsbildningen i riksdagshuset på fredagen. Foto Jessica Gow / TT kod 10070

– Om dagens besked blir verklighet så spräcker det Alliansen, säger han.

– Jag tror att det skulle vara ett historiskt misstag, säger Ulf Kristersson.

Moderatledaren beklagar djupt att Centern och Liberalerna nu ser ut att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Enligt honom innebär Centerledningens besked att C blir ett stödparti åt S.

Kristersson anser att C därmed sviker de borgerliga väljare som röstat på en Alliansregering.

Moderatledaren kommer dock att försöka rädda Allianssamarbete på lokal nivå.

Han håller sin pressträff direkt efter C-ledaren Annie Lööf.

– Centerns ledning har alltså rekommenderat sitt parti att stödja Löfven, och bli stödparti till S och MP. Av vad jag förstår är det också ditåt som L:s ledning vill driva sitt parti. Jag beklagar djupt om detta blir C och L:s definitiva beslut, säger han vid en presskonferens.

Kristersson fortsätter:

– C och L kommer att budgetsamarbeta med exakt den vänsterregering som de gick till val på att byta ut, och som riksdagen har sagt nej till två gånger.

– Det är en regering som till 75 procent har sitt underlag i vänsterpartier, en sådan regering kommer inte att klara av att driva långsiktig borgerlig reformpolitik.

– De väljare som röstade på något av de fyra Allianspartierna för att också få en Alliansregering är varmt välkomna till ett borgerligt parti som man kan lita på, säger Kristersson.