Undersköterskor får chans till vidareutbildning

Kalmar Artikeln publicerades
Emma Hägg, Caroline Oscarsson och Anna Samuelsson informerade om utbildningen.
Foto: Gustaf Hallin
Emma Hägg, Caroline Oscarsson och Anna Samuelsson informerade om utbildningen.

En vidareutbildning för utbildade undersköterskor som vill ta nästa steg. Det blir verklighet när utbildningsföretaget Nova startar högskoleutbildningen ”Specialistundersköterska – äldre” i Kalmar.

Utbildningen sjösattes redan 2012 med första insläppet. Senaste insläppet i Kalmar skedde 2015. Utbildningen sträcker sig över två år och max 25 personer tas in.

Tanken är att utbildningen ska börja hösten 2018, men redan under tisdagen samlades en grupp kvinnor och män i Brofästets lokaler för ett informationsmöte om utbildningen.

Ledde mötet gjorde Caroline Oscarsson som är utbildningshandläggare på Nova. Hon berättar att utbildningen hoppar runt bland olika kommuner i länet, senaste åren är det Oskarshamn och Västervik som fått utbildningen.

– Efterfrågan har ökat tänker vi med åren, nu är det dags i Kalmar igen.

Vad är tanken med den här utbildningen?

– Det är för att öka kompetensen inom äldreomsorgen, där måste den bli bättre, säger Caroline Oscarsson.

Totalt har 110 undersköterskor examinerats under utbildningens sex år. Eftersom det är en distansutbildning finns det de som bor i andra delar av landet men de flesta kommer från länet.

Hur har det gått för dem som examinerats?

– Det beror på, en del vill kanske inte fått ett nytt uppdrag inom jobbet, men känner att de kan ha nytta av kunskapen ändå, andra söker sig till nya arbetsuppgifter, säger Caroline Oscarsson.

Två av dem som gått utbildningen är Emma Hägg och Anna Samuelsson. de är på plats för att berätta för de eventuella nya eleverna om sin tid på utbildningen. De jobbar bägge i Oskarshamn.

– Vi vill sprida goda vibbar kring utbildningen, säger Anna Samuelsson. Det har varit en personlig utveckling för mig, men också en karriärväg som öppnat sig, berättar hon.