Undersköterskor upptäckte branden och var först på plats

Berga Artikeln publicerades
En av undersköterskorna som jobbade natt på Berga backe var först vid branden. Han hörde hur det sprakade innanför halal-butikens entrédörr. Snart var hela byggnaden övertänd.
Foto: Martin Nilsson
En av undersköterskorna som jobbade natt på Berga backe var först vid branden. Han hörde hur det sprakade innanför halal-butikens entrédörr. Snart var hela byggnaden övertänd.

–Det var så mycket adrenalin så jag kan inte säga att jag kände någonting, säger en av undersköterskorna på Berga backe som slog larm om branden i köpcentret.

Då stod han vid halal-butiken och hörde hur det sprakade innanför glasdörren.

Polisen förhörde de tre undersköterskorna på fredagen. Mycket frågor handlade om hur mycket det rökte och brann när de larmade 02.07 på natten mot onsdagen.

– Vi satt här i personalrummet när jag kände röklukt, berättar en av undersköterskorna. Det luktade stearinljus. Vi trodde att en som bor här hade en mikro på och gick för att kolla, men det luktade mer här än i korridoren.

Då såg en av dem att det kom rök upp över taket på grannhuset.

– Jag ringde och larmade och han gick ut för att se var det brann.

Till slut var mannen framme vid halalbutiken.

– Det var en otrolig rökutveckling från taket. Vid entrédörren såg jag en orange färg och hörde hur det sprakade. Jag kopplade ljudet till att det var öppen eld.

Hur kändes det?

– Det var så mycket adrenalin så jag kan inte säga att jag kände någonting. Jag tänkte att jag inte skulle stå så nära, inte mitt framför glaset. Så jag backade till pizzerian. Då kom brandledaren i en bil med blåljus men inga sirener. Det var så mycket rök mellan byggnaderna att jag såg inte ner till Ica. Oron kom efteråt, man tänker på pensionärernas säkerhet.

Mannen återvände till Berga backe för att hjälpa sina arbetskamrater med att förbereda sig för att evakuera äldreboendet. De såg till att alla fönster var stängda.

– Vissa vill ha de öppna, de tycker att det är för varmt på rummet.

Undersköterskorna såg inga personer röra sig i området vid branden.

– Det var ovanligt lugnt, inga ungdomar i rörelse, säger hon som larmade. Vi hörde inget larm från branden.

Räddningstjänsten bekräftar att det inte fanns något automatiskt brandlarm till brandkåren, däremot kan det ha funnits andra larm kopplade till bevakningsbolag.