Ung våldtäktsman tilldelas varning

Kalmar/Gislaved Artikeln publicerades

På grund av sin låga ålder dömdes 16-åringen till ungdomsvård och ungdomstjänst efter att ha våldtagit en tonårstjej i Kalmar. Påföljden har han sedan hållit sig undan.

16-åringen fälldes av tingsrätten i början av juni, och fick domen fastställd av hovrätten i augusti.

Våldtäkten begicks i april, efter att ynglingen från Gislaved och tjejen i Kalmar fått kontakt med varandra via sociala medier och bestämt träff.

Den aktuella kvällen slutade med att tjejen, efter att ha blivit kraftigt berusad och däckat i bilen 16-åringen och hans kompis kört med till Kalmar, vaknade i baksätet utan underkläder på kroppen.

Att hon hade blivit våldtagen stod klart först då polisen en tid senare hade anhållit 16-åringen för andra brott. I hans telefon hittades då två filmsekvenser där tjejen utsätts för ett sexövergrepp. På filmen hörs tydligt hur hon säger "Nej sluta, jag vill inte".

16-åringen dömdes till ungdomsvård och ungdomstjänst, samt 115 000 kronor i skadestånd. Sluten ungdomsvård ansågs inte motiverat av rätten.

Under hösten har dock ynglingen varken utfört ungdomsvård eller ungdomstjänst, helt enkelt för att han inte kommit till det första möte som socialtjänsten kallat till på hemorten både via mejl och brev.

Först skyllde han på att "omfattande skolarbete" förhindrade honom att komma, och man bestämde då ett nytt datum. Han uteblev och skyllde efteråt på att han hade tränat fotboll.

En tredje och fjärde kallelse skickades ut, men 16-åringen varken dök upp till mötet eller hörde av sig, och socialsekreteraren överlämnade då ärendet till åklagaren.

Nu har ärendet varit uppe till tingsrättsförhandling, där kravet från åklagaren var att straffet skulle omvandlas till sluten ungdomsvård.

16-åringen skyller sin frånvaro på lite olika saker. Han har inte förstått vad påföljden innebar, han har inte kunnat nå sin mejl efter en omformatering av sin ipad, någon tycks stjäla brev ur hans föräldrars brevlåda.

Han säger sig sakna mobiltelefon och kan därför inte höra av sig till frivården och meddela förhinder.

Kalmar tingsrätt slår fast att 16-åringen vid i alla fall två tillfällen har uteblivit från möten utan godtagbara skäl.

Men hans misskötsamhet anses inte vara så allvarlig att sluten ungdomsvård är på sin plats. Istället tilldelas han en varning.