Kultur & Nöje

Unga Kris växer i Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades
Kassör Peter Rennerstv och ordförande Alexander Krasnov är glada över att Unga Kris i Kalmar växer. 3 bilder
Foto:Malin Larsson
Kassör Peter Rennerstv och ordförande Alexander Krasnov är glada över att Unga Kris i Kalmar växer.

Unga Kris i Kalmar ökar stort vad det gäller antal medlemmar, men det betyder inte att ungdomskriminaliteten har ökat.

– Mycket av vårt jobb handlar om att fånga upp ungdomar tidigt. Innan det börjar gå snett, säger ordförande Alexander Krasnov.

Vid förra årets slut hade Unga Kris i Kalmar 103 medlemmar. Inför 2017 hade den siffran stigit till närmare 200.

– Strax innan årsskiftet var vi 197 medlemmar, säger kassör Peter Rennerstv.

– Målet var 150 medlemmar och att vi lyckades mer än så känns fantastiskt och jätteroligt, säger Alexander Krasnov.

Alexander kom från den hårda verkligheten in i Unga Kris år 2013.

– Jag ville jobba med unga och utanförskap, och det är precis vad jag får göra här. Många av de som är här kommer från taskiga förhållanden, lider av psykisk ohälsa, har självskadebeteende och så vidare. Att kunna hjälpa dessa ungdomar ta sig igenom utmaningar och hinder känns väldigt bra. Jag hade själv behövt det här stödet som ung.

Enligt Alexander finns det en missvisande bild av vad Unga Kris är.

– Många tror att det är massa kriminella ungdomar som hänger, när sanningen är att de flesta bara lever i ett utanförskap. Det kan handla om arbetslösa 23-åringar som bor hemma, som har vänt på dygnet, och där livet står och stampar. Där är vår uppgift är att ge dessa unga en kontinuitet. Det kan i första hand bara handla om att de ska passa sina tider när de ska vara här.

Ungdomarna man vänder sig till är mellan 13 och 25 år. Många kommer via arbetsförmedlingen till Unga Kris, men många hör också av sig själva.

– Jag skulle säga att det är minst en tredjedel som vi inte har raggat själva.

Mycket av Unga Kris jobb är alltså förebyggande, men självklart finns det ungdomar på Unga Kris som är där för att ta sig ur kriminaliteten.

– Men det handlar om max 2-3 personer i taget, det är vad vi kan hantera, säger Alexander.

Bland annat berättar Alexander om hur man samarbetar med Frivården och erbjuder praktik.

Just nu har man också ett samarbete med Krungårdsskolan i Blomstermåla där två 14-åriga pojkar, två gånger i veckan, befinner sig på Unga Kris.

– Istället för att rektorn skickar dessa två unga stökiga elever till en ny skola och lägger problemet i knät på någon annan, så försöker den här rektorn hitta en lösning i stället. Något som faktiskt lett till att den ena eleven har minskat sina skolkningstimmar.

På Unga Kris i Kalmar sysselsätter man ungdomarna genom diverse projekt.

Bland annat sitter en ungdom och har ansvar för programmeringen av Unga Kris nya hemsida som snart kommer lanseras.

– Vi har också flera grupprojekt. I sommar var till exempel ungdomar engagerade i Skälbyträdgården och hjälpte till med att bygga upp ett växthus, och tidigare i år började vi sälja våra egna smoothies där all inkomst går till ungdomsaktiviteter. I våras använde vi våra intjänade pengar för att åka till Friends Arena och se fotbollsderbyt mellan AIK och Djurgården. Vi har många ungdomar som är AIK-fans, säger Alexander och ler.

Unga Kris har nolltolerans när det kommer till alkohol och droger, men inte nolltolerans mot misslyckande.

– Om man gör ett misstag betyder det inte att man inte får komma tillbaka. Alla deltagare får komma tillbaka hur många gånger de vill. Vi ger aldrig upp om någon.

I Unga Kris Kalmar ingår också en hel del fysiska aktiviteter, inte minst kampsport.

– Det handlar om att ge de unga en bättre impulskontroll och disciplin. Vi har flera ungdomar som har varit småbråkiga, men som när de har börjat med kampsport blivit lugnare. De kan koncentrera sig bättre i skolan och de kan föra en dialog i stället för att slåss.

Fotnot: Vad det gäller medlemskap i Unga Kris så nollställs siffrorna varje år och du måste registrera dig på nytt. Det är därför vi jämför medlemssiffrorna vid årets slut och inte i januari månad.