Ungas bankkonton används av kriminella

Kalmar/Malmö Artikeln publicerades
Ungdomarna får några tusenlappar för att förvara pengar åt grovt kriminella på sina konton en kortare tid. Ersättningen är några tusenlappar.
Foto: isabell Höjman/TT
Ungdomarna får några tusenlappar för att förvara pengar åt grovt kriminella på sina konton en kortare tid. Ersättningen är några tusenlappar.

Kriminella ligor lånar ungdomars bankkonton för att dölja pengar från brottslig verksamhet. Ersättningen till ungdomarna är några tusenlappar.

Polis och åklagare i Malmö slår nu larm om att de personer som ringt upp äldre, bland annat i Kalmar län, och lurat dem att lämna ut bankuppgifter använt sig av ungdomar för att dölja de pengar man stulit från kontona.

Ett stort antal ungdomar misstänks vara inblandade, som så kallade målvakter. De riskerar nu åtal och att bli spärrade hos bankerna, som inte tillåter dem att ha några konton kvar.

Från polis och åklagare varnar man nu ungdomar från att upplåta sina bankkonton till kriminella. Visserligen kan det vara lockande med några lättförtjänta tusenlappar i ersättning. Men de konton dit de lurade åldringarnas pengar digitalt förts över är alltid det första polisen hittar. Det är bara att följa betalningsströmmarna digitalt.

– Vi har mycket lätt att spåra misstänkta målvakter eftersom pengarna går in på deras bankkonton, säger Jan Olsson vid NBC, Nationellt bedrägericentrum till Kvällsposten.

Polisen i Kalmar och Kronoberg utreder 6-7 fall i den stora bedrägerihärvan. Det handlar om stora belopp. I vårt område har ett bankkonto länsats på 200 000 kronor. Totalt har de kriminella ligorna kommit över 50 miljoner genom förfarandet.

Åtta personer är frihetsberövade i Malmö och nu börjar polis och åklagare också titta på de ungdomar som låtit sig utnyttjas.

En del av dem har tagit emot så mycket som en halv miljon på sitt bankkonto. Upplägget är att ungdomarna sedan ska ta ut pengarna och på olika sätt se till att det kommer ligans huvudmän tillgodo. Det kan handla om kontanter i handen, men lika ofta omsätts beloppen i olika typer av kapitalvaror, som dyra klockor.

Det kan också handla om att via växlingskontor ta ut de stulna pengarna i andra valutor.

Summorna. står på de unga målvakternas konton under längre eller kortare tid. Att strunta i att ta ut och lämna över dem och därmed behålla hela summan själv är något som väldigt få reflekterar över. Det anses inte vara nyttigt för hälsan.

Istället nöjer sig ungdomarna med de tusenlappar man får i ersättning för att ha upplåtit bankkontot under en tid.