"Ungdomar lockas till prostitution”

Kalmar Artikeln publicerades
EU-parlamentarikern Anna Hedh (S) är mycket förvånad över åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen mot de hemsidor som arbetar med så kallad Sugardating.
Foto: Helen Edvall
EU-parlamentarikern Anna Hedh (S) är mycket förvånad över åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen mot de hemsidor som arbetar med så kallad Sugardating.

– Jag är förvånad och förbannad, beslutet är ofattbart. Det här är ju inget annat än en uppmaning till ren prostitution.

Det säger EU-parlamentarikern Anna Hedh (S), ordförande för socialdemokratiska kvinnoförbundet S-kvinnor i Kalmar län och ledamot av riksförbundets styrelse.

Åklagaren har nu meddelat att man lägger ner den anmälan som S-kvinnor och Chalmers lämnade mot de nätsidor som arbetar med det fenomen som kallas ”Sugerdating”. Sidorna parar samman unga kvinnor med äldre män som är beredda att betala för deras sällskap. På sidorna berättas hur generösa männen är mot flickorna.

– Det handlar om rent koppleri, säger Anna Hedh. Ingen kan väl tro något annat.

– Jag känner en kränkning mot mig som kvinna vare gång jag ser en sådan sida eller reklam för den.

Det var förra hösten som en reklamkampanj utanför Chalmers i Göteborg uppmärksammades. Ett företag uppmanade studenterna att dejta en ”Sugerdaddy”. Denne rike man skulle kunna hjälpa till att finansiera studierna, menade man. S-kvinnor anmälde det hela för koppleri och anstiftan till sexualbrott.

– Man uppmuntrar unga tjejer och killar att försätta sig i en mycket tragisk situation. Det lockas med möjligheterna att köpa dyra kläder och att hänga med. Men det är ren prostitution.

Åklagaren menar att brott inte kan styrkas. Han menar att men kan jämföra med gamla tiders kontaktannonser i dagstidningar där ”ung kvinna söker rik äldre man”, tidningarna åtalades inte för koppleri i de fallen.

S-kvinnorna kommer inte att nöja sig med åklagarens beslut.

– Vi kommer att gå vidare, säger Anna Hedh,