Ungdomar sjunger för livet

Kalmar Artikeln publicerades

På onsdagskvällen ställer sig en 200 ungdomar stark kör på Kalmarsalens scen tillsammans med bland andra John Lundvik och Triple & Touch. Allt för att samla in pengar för att utbilda barn och ungdomar i Sydafrika och Namibia.

Det är dagen innan ridån går upp. Ett 20-tal ungdomar har samlats i ett klassrum på Lars Kagg, det är näst sista chansen till repetition innan de ska stå på Kalmarsalens stora scen på onsdagskvällen.

Alaa Almakkee och Nellie Johansson är två av ungdomarna som ska stå på Kalmarsalens scen med bland andra John Lundvik under onsdagskvällen.
Foto: Anders Jönsson
Alaa Almakkee och Nellie Johansson är två av ungdomarna som ska stå på Kalmarsalens scen med bland andra John Lundvik under onsdagskvällen.

– Just nu är det inte nervöst, men i morgon innan vi går upp scenen då kommer det vara pirrigt, säger Nellie Johansson som går estetiska programmet på Jenny Nyström med inriktning teater och därmed har anmält sig frivilligt till kören.

Det har även Alaa Almakkee, han går i naturprogrammet på Lars Kagg, men har tillval musik.

– Jag spelar gitarr egentligen och är inte så bra på att sjunga. Men det här är roligt, en chans att lära sig något nytt och få nya vänner, säger han.

Det är musikgalan ”Star för life” som sätts upp i Kalmarsalen. Syftet med galan är att samla in pengar till projektet med samma namn. Syftet med själva projektet är att inspirera unga att tro på sina drömmar och hjälpa dem leva ett liv fritt från aids. Skolprogram har inrättats i mer än 100 skolor i södra Afrika och omkring 300 000 elever har gått programmet i Sydafrika och Namibia.

John Lundvik, känd från Melodifestivalen, Triple & Touch och körer från Sydafrika kommer stå på scen tillsammans med de lokala ungdomarna.

– Det kommer bli häftigt. Jag gillar att stå på scen, speciellt när man ser publiken och hör applåderna, säger Alaa.

– Jag ser verkligen fram emot att träffa John Lundvik, har är en riktig favorit, säger Nellie. Och få sjunga inför så mycket folk så klart.

Ett 20-tal ungdomar övade inför ”Stars for Life”.
Foto: Anders Jönsson
Ett 20-tal ungdomar övade inför ”Stars for Life”.

Det är först när de kommer till Kalmarsalen som de få repa ihop med alla andra för första gången. Hittills har det fått öva mycket själva.

– Det är 13 låtar vi ska vara med och sjunga. Jag har väl fått in alla låtar, utom en. Sedan är det en del svåra uttal också, säger Nellie.

– Men när vi är så många är det inte så viktigt att man kan precis varje ord i alla texter. Det viktigaste är att bara gå ut och köra och ha roligt, säger Alaa.

Även de mer etablerade artisterna ser fram att få gå upp på scen och sjunga.

– Det ska bli fantastiskt roligt för oss få komma till Kalmar och jag vet att vår dag tillsammans med skoleleverna kommer att ge många nya möten, musikupplevelser och en hel del framtidstro, både hos dem som är med och sjunger, men även för dem som kommer och lyssnar på konserten, säger Ken Wennerholm i Triple & Touch.