Unikt marinmöte gav inspiration

Kalmar Artikeln publicerades

Från torsdagen till lördagen har besökare i samband med Kalmar stadsfest kunnat möta Marinen nere vid Elevatorkajen. Ett besök som inspirerade ungdomar.

William Stenberg, 9 år, testade på att sitta i jägarvila och klarade hela tre minuter.
Foto: Ida Andersson
William Stenberg, 9 år, testade på att sitta i jägarvila och klarade hela tre minuter.

Kalmar

Syftet med besöket var att främst locka ungdomars intresse och skapa förståelse för vad det är som marinen gör. Jenny Svensson från Sjöstridsskolan är Rekryteringskoordinator och berättar att fredagen var som marinens dag.

– Det här mötet som vi har i samband med Kalmar stadsfest är lite unikt för det är inte så ofta vi gör sådana här stora träffar där till exempel nordens kadetter samlas, säger Jenny Svensson.

Under dagarna har det varit mycket folk nere vid hamnen som har visat nyfikenhet och ett stort intresse för evenemanget. Besökare har kunnat tävla och utmana kompisar i några av Försvarsmaktens fystester. Vid Elevatorkajen fanns två stationer, jägarvila och plankan. I Jägarvilan satt man i nittio grader så länge man kunde.

Det fans två olika grupper att tävla i. Ena gruppen var för människor över 15 år och den andra för de som var under 15 år. Fredagens rekord för gruppen över 15 år låg på 36 minuter. Rekordet nollställdes varje dag och lyckades man slå dagens rekord eller hamna topp tre fick man skriva dit sitt namn på en tavla. Därefter annonserades vinnarna varje dag klockan 18.00 och fanns ens namn kvar på listan fick man en T-shirt från Försvarsmakten.

William Stenberg, 9 år, testade på att sitta i jägarvila och klarade hela tre minuter. Han tycker att dagen har varit rolig och nu kanske han vill bli soldat när han blir äldre.