Utan Landstingsservice stannar hela landstinget

På jobbet i landstinget: Landstingsservice Artikeln publicerades
I centralförrådet sker all paketering av varor. Förrådet är 1900 kvm stort och i lagret finns drygt 1900 artiklar och ytterligare 3500 som är beställningsvaror.
Foto:Lindah Tisjö
I centralförrådet sker all paketering av varor. Förrådet är 1900 kvm stort och i lagret finns drygt 1900 artiklar och ytterligare 3500 som är beställningsvaror.

Landstingsservice tillhandahåller servicetjänster för sjukvården. Deras kärnverksamhet är att försörja vården med de varor som de behöver. Sjukvården i Kalmar län skulle inte klara sig mer än högst någon dag utan dem.

– Vi ansvarar för varuförsörjning, från beställning till leverans. Vi hjälper vården så att de kan lägga sin energi och sitt fokus på patienterna, säger Dan Webster, första linjens chef för Logistikservice.

Inom Landstingsservice finns många olika servicetjänster och avdelningar som alla mer eller mindre går ut på att underlätta för vården. Några av dessa är Fastighetsdrift, Upphandling, Administration, och Logistik.

Logistik är en basenhet som ansvarar för all försörjning av varor till kunderna, det vill säga de olika vårdavdelningarna, och under denna basenhet befinner sig cheferna Dan Webster, Henrik Skoog och Susanne Karlsson.

– Det är ett väldigt flexibelt och roligt jobb. Skriver jag en lista på vad jag ska göra under dagen så kan jag inte följa den, för det händer 1 000 saker varje dag. Mitt kontor är hjärtat av min verksamhet och där passerar både kunder och min personal. Ingen dag är lik den andra och det trivs jag väldigt bra med. Det är det roligaste jobbet jag har haft under mina 52 år, säger Susanne Karlsson, första linjens chef för Transportcentralen.

– Vi ska säkerställa att leveranserna sker och blir som de ska, för i slutänden är det en patient som är i behov av den här behandlingen eller operationen eller vad det nu kan handla om. Det är extra viktigt att allt blir rätt. Men det ger också en nivå av att jobbet blir lite extra meningsfullt, säger Dan Webster.

– Ja, för kommer inte varorna i tid till operation så kanske de får ställa in operationen, säger Susanne Karlsson.

På Landstingsservice jobbar cirka 500 personer, varav drygt 100 av dessa jobbar på basenheten Logistik.

Förutom Kalmar länssjukhus så levererar Landstingsservice även till Oskarshamns och Västerviks sjukhus. De servar hela länet, inte bara sjukhusen utan också privata mottagningar och hälsocentraler.

– Vi utnyttjar en stor labyrint av kulvertar som finns under sjukhuset, säger Dan Webster.

– I början var det jättesvårt att hitta. Jag var helt förvirrad ett halvår, men sedan blev de bättre. Det finns dock fortfarande vissa ställen som jag inte hittar till, så då får jag ta hjälp av personalen, säger Susanne Karlsson.

– Det är mycket det som utmaningen ligger i när man introducerar ny personal, att de ska lära sig hitta, säger Henrik Skoog, första linjens chef för Centralförrådet.

De tre cheferna Susanne, Dan och Henrik samarbetar mycket och har en daglig samverkan. Tillsammans har de drygt 50 anställda.

– Vårt arbete går mycket hand i hand. Dan är beroende av Henrik och mig och vi är beroende av Dan. Vi på Transportcentralen är de som har mest öga-mot-öga-kontakt med kunderna. Vi åker upp till avdelningarna och levererar allt ifrån sprutor och medicin till tvättmedel, kaffe och pennor, säger Susanne Karlsson.

– Vi på Logistikservice har en överblick över hela varuförsörjningskedjan, från beställning till leverans. Vi är alla en del av samma kedja, där det de gör påverkar det vi gör och tvärtom, säger Dan Webster.

– Vi på Centralförrådet packar alla ordrar som kommer från Dans avdelning och som sedan levereras av Susanne och hennes anställda. Vi packar och skickar även förskrivningsprodukter direkt hem till patienter. Till exempel patienter med diabetes, säger Henrik Skoog.

Landstingsservice ledord är Öppet, Kunnigt och Engagerat. Något de försöker hålla hårt på.

– Utan oss stannar landstinget, säger Dan Webster.