Utesluter inte ny ägare till arenan

Maktlistan Artikeln publicerades
Mattias Rosenlund, Kalmar FF:s nye ordförande, har fotbollen i generna. Kommer från en familj som har stark anknytning till laget generationer tillbaka. Sjöälv var han nära att börja spela i Ljungskile, som senare blev ett allsvenskt lag. Men han tacka nej.
Foto:Anders Johansson
Mattias Rosenlund, Kalmar FF:s nye ordförande, har fotbollen i generna. Kommer från en familj som har stark anknytning till laget generationer tillbaka. Sjöälv var han nära att börja spela i Ljungskile, som senare blev ett allsvenskt lag. Men han tacka nej.

Ett damlag i Kalmar FF:s regi tror han inte på. Det är tillräckligt mycket jobb med herrlaget. KFF:s ekonomiska kvarnsten är kostnaden för arenan. På något sätt måste den avlastas. Han utesluter inte att kommunen går in som ägare.

Kalmar FF:s ordförande Mattias Rosenlund vet hur viktigt föreningen är för hela Kalmars varumärke. Fotbollsintresserad eller ej, påverkas kalmarborna av hur det går för laget. Han känner pressen. När det går bra för laget lättar den, tider med sämre resultat är inte roliga.

– Det är oerhört viktigt hur vi presterar. Jag ser i stort sett alla matcher, både hemma och borta, det är mycket nerver varje gång. Min fru skickar iväg mig hemifrån redan på förmiddagen när det är matchdag. Jag är inget vidare att ha hemma då. Jag känner anspänningen.

Du blev ordförande för Kalmar FF i mars. Var det självklart att tacka ja när valberedningen hörde av sig?

– Det hade varit en dialog innan, så jag var förberedd. Jag har levt med det här laget hela mitt liv så det kändes oerhört ärofyllt. Det var inget svårt beslut. Jag har ett oerhört starkt KFF-hjärta och jag ser vad man kan göra med föreningen. Jag vill påverka som ordförande och känner en drivkraft att göra det.

Vilka talade du med innan du lämnade besked?

– Min fru förstås.

Du har ju en position nu som är väldigt viktig för Kalmar och Kalmarborna. För många är Kalmar FF en stor del av hela stadens identitet.

– Vi är helt klart regionens starkaste varumärke, Regionförbundet har värderat den uppmärksamhet som vår del av landet får genom KFF till 453 miljoner. IK Oskarshamn värderas i samma utredning till 68 miljoner. KFF är stort och engagemanget är därefter. Vi känner det och därför är det så oerhört skönt efter ett år som gått hyfsat bra, både sportsligt och ekonomiskt.

Nu handlar diskussionen rätt mycket om Kalmar FF ska starta ett damlag/ta över IFK Kalmars elitlag. Vad tycker du om förslaget?

– Stan har ett fantastiskt duktigt damlag, IFK Kalmar. Den föreningen lade ju för övrigt ner sitt herrlag, jag har själv spelat där. Vi samarbetar mycket med IFK Kalmar i akademin och har lag som tränar ihop. Men just nu har vi fullt sjå med oss själva, det är också viktigt att utveckla samarbetet med lag som Berga, Lindsdal och Oskarshamn.

Nu har laget varit i allsvenskan i mer än tio säsonger. Även om det gick hyfsat i år är det väl få som tror att ni för evigt är parkerade i allsvenskan. Hur planeras det inför en eventuell nedflyttning?

– Så där tänker vi överhuvudtaget inte. Vi brottas ständigt med en avvägning mellan det sportsliga och det ekonomiska. Vi blev sexa i år. Nästa säsong är målet topp 5. Vårt fokus nu är att utveckla talanger i närområdet. Att värva från Brasilien har blivit dyrare. Man får gå ner ganska långt i det brasilianska seriesystemet för att hitta spelare vi har råd att köpa. Att köpa i Sverige är knappast att tänka på. Egna talanger är helt klart vårt huvudspår.

Hur länge dröjer det innan Kalmar kommun får ta över huvudansvaret för arenan, tror du?

– Vi måste hitta en lösning där. Vi betalar dubbelt så mycket för vår arena som andra klubbar. Det är bara vi och MFF i allsvenskan som äger våra arenor, och de ekonomiska förutsättningarna är inte riktigt jämförbara. Norrköping har kostnader på 5 miljoner för sin arena, vår kostar 13,5 miljoner. Vi klarar inte det över tid. I år får vi ett positivt resultat tack vare försäljningen av Antonsson. På längre sikt behövs förbättringar av resultatet med 6 miljoner. Om det sker genom förändringar av ägandet av arenan eller på annat sätt återstår att se. Det är inget självändamål för KFF att äga en stor fastighet.

Hur ser din egen fotbollskarriär ut?

– Jag började i Mörbylånga i division 5, i Uddevalla IS under ekonomutbildningen. Blev erbjuden provspelning med Ljungskile 1994. Då var det ett halvår kvar av studierna. Hanna sa att jag fick välja mellan att flytta med henne hem till Kalmar igen eller att vara ensam kvar och spela med Ljungskile. Jag valde Hanna och spelade i IFK Kalmar i division 3. Jag slutade spela 1998 och har sedan varit tränare. Har gått steg 3 i Fotbollsförbundets tränarutbildning.

Du har mycket släktband till Kalmar FF.

– Ja, Kjell Nyberg är min svärfar. Pappa har spelat i laget, farfars bror Bengt gjorde 263 matcher i KFF. Och så har jag känt Svante Samuelsson sedan jag var 16.

Frågar du Kjell Nyberg om råd ofta, han kallas ju Mr KFF?

– Ja, vi talar ofta med varandra. Det handlar mest om spelare och inte så mycket om ledarfrågor.

Talar ni om något annat än fotboll när släkten möts?

– Det händer faktiskt.

Är visionen att vinna allsvenskan 2018 skrotad?

– Vi har kommit överens om den visionen. Det är självklart att det blir tufft, men man förlorar i trovärdighet om målen inte behålls. Vi har ju förebilder. Se på Norrköping och Leicester City FC. Vem kunde tro att de skulle vinna sina ligor. Målet är att med små medel arbeta för varandra. Vi kan aldrig vara bäst på varje position men vi kan bli bäst på att arbeta tillsammans och det kan ta oss långt.

Hur har man märkt att det är du som tagit över som ordförande i klubben?

– Det ska väl inte jag svara på egentligen. Men jag tror att jag är en positivt, engagerad och närvarande person som vågar stå upp för våra visioner. Tillsammans med klubbchef, sportchef och styrelsen ställer vi krav både på omgivningen och oss själva.

Så är du ju fastighetsmäklare och delägare mäklarfirman Pontuz Löfgren. Varför heter den inte Rosenlund & Löfgren?

– Vi diskuterade det när jag gick in i företaget. Det var mycket bollande med olika namn. Reklambyrån i Stockholm tyckte det var bäst att behålla Pontuz Löfgren och det har faktiskt varit rätt skönt ibland. Både Pontuz och jag har ju suttit med i Mäklarförbundets styrelse och jag har också varit i styrelsen för Hemnet.

Ser du några risker för ras på fastighetsmarknaden framöver?

– Just nu har vi det lägsta utbudet på fastighetsmarknaden någonsin och det driver priserna uppåt. Men det finns tendenser till en avmattning, där spelar amorteringskraven in.

När det byggs så mycket i Kalmar som det gör nu borde marknaden snart kanske mättas?

– Om det inte blir motsvarande ökning av befolkningen kan det bli en sådan trend.

Du är 45 år. Halvvägs i livet kan man säga. Du har aldrig funderat på att göra något helt annat, som vare sig har med fotboll, fastigheter eller ekonomi att göra?

Nej, faktiskt inte. Jag trivs väldigt bra med livet just nu. Att vara ordförande är ett ideellt uppdrag och att vara mäklare är mer en livsstil. På något vis flyter tiden ihop på ett sätt som jag tycker känns väldigt bra.

Fakta

Mattias Rosenlund

Född: Mörbylånga. Första året tillbringades i Mora, när pappa fått lärarjobb i Älvdalen. Tillbaka till Öland igen när pappa fick jobb i Mörbylånga.

Familj: Hustrun Hanna och två döttrar, Wilma och Nellie.

Utbildning: Korrespondensgymnasiet i Torsås. Ekonomutbildning i Trollhättan. Mäklarutbildning.

Jobb: Efter utbildningen i Trollhättan ordnade Ronny Nilsson praktikplats på Rifa, säljare på Sunflex. Sökte jobb som företagschef på Ölandsbanken och som mäklare på Sparbankerna. Erbjöds båda. På släktmiddag sa alla att han skulle ta banken. Utom farfar som tyckte att han skulle ruttna på bankkontor. Hustrun fick avgöra, tyckte som farfar. Därefter på Pontus Löfgrens företag där han nu är delägare.

Förebilder: Farfar.

Mat: Kroppkakor förstås, som genuin ölänning.

När jag tittar på TV: Mest fotboll.

När jag inte är på jobbet: Familjen har byggt ett hus i Grönhögen, där är man mycket. Spelar golf. Läser mycket, gärna biografier och svenska klassiker. Men kriminalromaner går också ner.

Visa mer...

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.