Utforskar sina minnen från barndomen

Kalmar Artikeln publicerades
Sanningen Ut & In visas på Teatergalleriet i Kalmar.
Foto: Karin Asmundsson
Sanningen Ut & In visas på Teatergalleriet i Kalmar.

Ett 70-tal små porslinsfiguriner står på golvet och i fönstret tillsammans med glasburkar, en del med hår i, andra fyllda med vatten. Sanningen Ut & In kallar Lars Embäck installationen.

Kalmar

Han har samlat figuriner och hår i många år. Figurinerna visar en romantisk bild av världen, med vackert klädda människor i olika situationer. Figurinerna står uppställda som på en teaterscen. Alla tittar framåt, intresserade bara av sig själva.

På väggen hänger en liten porslinsfigur, en gosse som spelar fiol. Lars Embäck visar installationen Sanningen Ut & In på Teatergalleriet i Kalmar.
På väggen hänger en liten porslinsfigur, en gosse som spelar fiol. Lars Embäck visar installationen Sanningen Ut & In på Teatergalleriet i Kalmar.

För honom är porslinsfigurerna, burkarna, håret, arbetsbänkarna och ljuden ett sätt att bearbeta sin barndom och visualisera hur obegriplig verkligheten är för ett barn som växer upp i en familj med psykisk ohälsa. Han menar att det är tingen som visar vilka vi är eller inte är, och vilka vi vill vara. Porslinsfigurerna som en dröm om ett annat bättre liv, eller en minimalistisk idealbild.

När Lars var sex år blev han intagen på barnhem när mamman togs in på psykiatrisk klinik sedan hon kastat glasburkar på barn som retat henne. Mamman såg det som att hon försvarade sin familj. Istället kom polisen och körde henne till Lillhagen, som var ett stort mentalsjukhus i Göteborg. På väggen visar hänger torra journalanteckningar från när Lars och mamman blev omhändertagna. Både mamman och pappan var psykiskt instabila, och Lars teckningar och installationer rör sig fritt mellan barnets och den vuxnes perspektiv. Som vuxen har han läst både mammans och sina egna journaler.

Mamman pratade om det som var sant, och det som var riktigt sant. I en ljudinstallation hör besökaren ett mummel, det är Lars och hans fru som läser ord som börjar på in- och ut, om den in. och utvända sanningen.

Håret kommer från olika medlemmar i hans familj, tussar i olika färger. Håret blir också en kommentar till att Teatergalleriet är inrymt i en tidigare frisersalong, och på ena väggen har han hängt upp speglar.

En trappa upp visar Lars Embäck tuschteckningar med människor som motiv.

Lars Embäck är från Göteborg men verksam i Malmö sedan många år tillbaka.

Fakta

Utställning

Sanningen Ut & In

Lars Embäck

Teatergalleriet, Kalmar

7 till 28 februari

Visa mer...