Busschauffören fick villkorligt för slagen

Kalmar Artikeln publicerades
Bild från rättegången i Kalmar tingsrätt, som endast Östra Smålands kriminalreporter Simon Karlsson bevakade.
Bild från rättegången i Kalmar tingsrätt, som endast Östra Smålands kriminalreporter Simon Karlsson bevakade.

Den busschaufför från norra Öland som under sommaren 2016 slog en passagerare, dömdes på onsdagen till villkorlig dom för misshandel av Kalmar tingsrätt.

Han ska dessutom betala 6 200 kronor i skadestånd till den unge asylsökande som fick ta emot slagen.

Östra Småland var vid händelsen 2016 den enda tidning som också gav chaufförens version av vad som hänt. Vi var också den enda media som var på plats under rättgången för två veckor sedan.

Vid förhandlingen i Kalmar tingsrätt sade åklagaren att han inte lyckats motbevisa att chauffören handlande var nödvärn. Tingsrätten håller emellertid inte med. Man anser att det snarast var passageraren som befann sig i en nödvärnssituation, eftersom chauffören försökte slita jackan av honom.

Chauffören och den asylsökande hade haft kontroverser tidigare. Den här gången ställde sig, enligt chauffören, den asylsökande mitt i vägen och krävde att han skulle stanna. Chauffören gjorde inte det, utan väjde för mannen.

En kamrat till den unge mannen skjutsade då honom till en annan hållplats där han klev på. Passageraren tog en bild på föraren när han klev ombord.

Chauffören blev upprörd och gick bak i bussen vid ett stopp i Löttorp för att tala med den unge mannen. Han ville också ta ett eget foto. Enligt den versionen fick han då ett karateslag och tappade telefonen. Det var i det läget chauffören började slå, för att freda sig, enligt vad han själv säger.

Vid ett besök på sjukhuset i Kalmar visade det sig att armen fått en fraktur och måste gipsas.

Det finns emellertid inga vittnen från bussen som styrker det händelseförloppet. Istället ligger den film av misshandeln som spelades in av en annan passagerare till grund för tingsrättens bedömning.

Tingsrätten menar att vittnesmålen inte styrker uppfattningen att chauffören handlat i nödvärn. Istället var det en mycket uppjagad situation, där chauffören bland annat försökte slita jackan av passageraren. Just den händelsen, menar rätten, kan uppfattas som att passageraren ofredades.

Fyra vittnesmål finns med i domen, förutom den åtalade och målsägaren. En kamrat till den slagne mannen, som bodde på samma förläggning, spelade in filmen. Han menar att han aldrig såg något våld mot busschauffören, däremot flera slag från denne.

En kvinna som klev på bussen efter att den unge mannen klivit ombord vittnar om att det var en upprörd stämning redan då. Hon har också vittnat om att våldet kom från busschauffören och inte från den unge mannen. Hennes vittnesmål om rasistiska uttalande tar emellertid tingsrätten ingen hänsyn till, ingen annan har vittnat om det.

En person har vittnat om att han sett ett filmklipp där chauffören får sin mobil slagen ur handen med ett knytnävslag. Men nu finns bara fragment kvar av den filmen. Han berättar att chauffören är lugn och trevlig och inte skulle utöva våld utan anledning.

En tidigare arbetskamrat berättade i rätten att han också sett ett filmklipp där chauffören blir slagen, men även det klippet har sedan dess försvunnit. Arbetskamraten har också berättat att det varit ständiga problem med den aktuella linjen, att Migrationsverket hade informerats men att inga förbättringar skett.

För chauffören har det hela fått mycket stora konsekvenser, redan innan domen. Han har förlorat sitt jobb, genom en överenskommelse mellan arbetsgivaren och facket. Han är för närvarande arbetslös och lever på A-kassa.