Utmärkt förslag att förbjuda religiösa friskolor

Kalmar Artikeln publicerades
Nasim Malik gillar förslaget om att förbjuda religiösa friskolor.
Foto:Ulf Carlsson
Nasim Malik gillar förslaget om att förbjuda religiösa friskolor.

– Förslaget att förbjuda religiösa friskolor är utmärkt och något jag hoppats på länge. Den svenska skolan ska undervisa objektivt om olika religioner. Om föräldrarna vill att barnen ska växa upp i en religiös miljö är det något man får klara av hemma.

Det säger Nasim Malik (S), socialdemokratisk kommunpolitiker i Kalmar och sjunde namn på riksdagslistan i valet 2014. Han är djupt troende muslim.

Förslaget om förbud mot religiösa friskolor har mött stor kritik från delar av de muslimska samfunden. Men Nasim Malik menar att det borde genomförts för länge sedan.

– Redan 1989 satt jag tillsammans med den tidigare riksdagsledamoten Bengt Silfverstrand (S) och Kalmars Roger Kaliff (S) och diskuterade detta. Det blev inget då, men bättre sent än aldrig.

– Religion är en privatsak och skattemedel ska inte använda till religiös påverkan.

Nasim Malik menar att det blivit ännu viktigare nu än det var tidigare att bekämpa den institutionaliserade religiösa indoktrineringen.

– Många människor har radikaliserats. Segregationen ökar. Då ska inte staten stötta detta genom att med skattemedel öka åtskillnaden mellan människor av olika religion.

– Tvärt om ska man arbeta för att människor med olika tro ska mötas och samtala med varandra. För närvarande undervisar de svenska skolorna kunskapen om olika religioner och jag är ganska nöjd med det.

– Och det är också mycket viktigt för staten och kommunen att tillåta religionsföljare att bygga sina dyrkningsplatser, det kan handla om kyrkor, moskeér, synagogor eller tempel. Men det ska ske med egna pengar.