”Utredningen ett haveri”

Kalmar Artikeln publicerades

”Förslag från den pågående LSS-utredningen har slagit ned som en bomb i funktionshinderrörelsen. Om förslagen blir verklighet innebär det slutet för personlig assistans.” Det skriver företrädare för 18 olika handikapporganisationer i ett gemensamt debattinlägg i Svenska Dagbladet.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren presenterade i våras regeringens nya direktiv till den pågående utredningen om LSS, där bland annat assistansersättningen ingår.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren presenterade i våras regeringens nya direktiv till den pågående utredningen om LSS, där bland annat assistansersättningen ingår.

De menar att de som lever med omfattande funktionsnedsättning kommer att fråntas friheten att kunna välja hur de vill leva och bo, och att de som har barn med funktionsnedsättning kommer att få vardagen fullständigt sönderslagen.

Läs hela debattinlägget här: ”Fullständigt haveri i LSS-utredningen”

Lena Hallengren, som blev statsråd i våras, gav nya direktiv till utredningen där krav på besparingar togs bort.

”Det var med stor glädje vi i våras fick beskedet att direktiven förändrats och att besparingskravet slopats. När vi med stigande förfäran nu läser igenom utredningens förslag förstår vi att det helt saknat betydelse. Utredningens ambition är tydlig, fokus ligger på att begränsa personlig assistans. Då, liksom nu reduceras våra liv till en diskussion om kronor och ören”,

De menar att listan på föreslagna försämringar är längre än de kunnat föreställa sig. Bland annat försvinner rätten till assistans för barn under 16 år, vilket kan leda till att barn inte längre kan växa upp i sin familj.

De menar att utredningen havererat.

”För oss enskilda, anhöriga och familjer som lever med funktionsnedsättning innebär förslagen genomgripande försämringar av våra liv. För staten innebär förändringarna en besparing på en halv miljard i en utgiftsbudget på över 970 miljarder.”

De anser att det är ett stort behov av att stärka de viktiga principerna i LSS genom att förtydliga lagen, och att det måste bli den första uppgiften för en ny regering.