V och KD kan få riksdagsplats

Kalmar län Artikeln publicerades
Kaj Raving (V), har stora möjligheter att ta en plats i riksdagen om agens opinionsläge i riket står sig över valet.
Foto: Karin Asmundsson
Kaj Raving (V), har stora möjligheter att ta en plats i riksdagen om agens opinionsläge i riket står sig över valet.

Om dagens opinionsvindar står sig fram till valdagen och samtidigt får genomslag i Kalmar län kan såväl Vänstern som Kristdemokraterna få en riksdagsledamot från vår valkrets. Det blir i så fall två Nybrobor, Kaj Raving (V) och Jimmy Loord (KD), som kan samåka upp till huvudstaden.

Det är de stora partierna som får släppa till mandaten. Socialdemokraterna kan mista ett av sina tre fasta mandat, liksom Moderaterna tappar ett av sina två.

Vänsterns möjligheter att ta ett mandat från länet är betydligt större än Kristdemokraternas, som lyft i opinionen först för några veckor sedan.

Det ska påpekas att beräkningarna är högst osäkra. Först vid niotiden på kvällen den 9 september vet vi på ett ungefär hur det gått.

Vi har tittat på en av de senaste opinionsundersökningarna, den som gjordes av Sifo och publicerades av Svenska Dagbladet den 27 augusti. I jämförelse med valet 2014 visar den ett stort tapp för Socialdemokraterna och Moderaterna, ökar gör Sverigedemokraterna, Vänstern och tidigare uträknade Kristdemokraterna.

Förändringen har vi sedan fört över på röstetalen i riksdagsvalet 2014 i vårt län. Då fick S tre fasta mandat, Moderaterna och Sverigedemokraterna två vardera och Centern ett. Några utjämningsmandat delades inte ut till Kalmar län den gången.

Länet har tidigare haft riksdagsledamöter från såväl Vänstern som Kristdemokraterna. Cathrine Pålsson Ahlgren och Anders Andersson har representerat KD och Lennart Beijer satt för Vänstern 1994 till 2006.

Kaj Raving är beredd att ta plats i riksdagen efter den 9 september.

– Jag har ställt upp i valet, så det är jag. Sedan är det inte så att man håller på att räkna på möjligheterna hela tiden, det är fullt upp med valrörelsen.

Favoritområden, om han väljs in, är sociala frågor, arbetsmarknad och inte mins Samhall. Att även Jimmy Loord (KD) kan ha en chans att ta plats i landets lagstiftande församling har han inget emot.

– Två riksdagsledamöter från Nybro samtidigt, det vore nåt det!

 

Laila Naraghis plats i riksdagen är i farozonen om inte Socialdemokraterna får ordning på sina opinionssiffror.
Foto: Lotta Zaar
Laila Naraghis plats i riksdagen är i farozonen om inte Socialdemokraterna får ordning på sina opinionssiffror.

Om Socialdemokraterna respektive Moderaterna skulle mista var sin plats är det Laila Naraghi (S) från Oskarshamn och Harald Hjalmarsson (M) från Västervik som är i farozonen. Men allt kan kastas om efter att kryssen har räknats, dagarna efter den 9 september.

Om våra beräkningar utifrån opinionsundersökningarna står sig kommer Socialdemokraterna trots ett mycket stort tapp att bli länets största parti, men på siffror under magiska gränsen 30 procent. I valet 2014 fick man 35,49, vilket var betydligt mer än i riket i övrigt. Klar tvåa blir då Sverigedemokraterna, som är starkare i Kalmar län än i resten av landet. Undersökningar på senare tid visar att Småland är partiets starkaste fäste, det skulle kunna betyda att man får mer än de 22 procent som våra beräkningsmetoder ger. Att man skulle hamna så högt att det blir ytterligare ett mandat till de två som partiet redan har är emellertid högst osannolikt.

Moderaterna var i valet 2014 något svagare i Kalmar län än i övriga landet. Om det fortsätter den 9 september riskerar partiet alltså att mista det andra riksdagsmandatet. I en hård intern strid i nomineringsprocessen knep Harald Hjalmarsson det framför nuvarande riksdagsledamoten Jörgen Andersson. Nu kan det alltså visa sig att de uppslitande bråken var helt i onödan.

Centern får behålla sitt mandat och Anders Åkesson fortsätter att resa från Kalmar till Stockholm. Han lär emellertid inte få med sig någon partikamrat. Även Sverigedemokraterna stannar på två mandat, trots ökat opinionsstöd.

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) ställer upp i riksdagsvalet i Kalmar län. De får mycket uppmärksamhet. Förra valet uppmärksammades liknande organisationen Svenskarnas Parti (SvP) lika mycket, NMR var då inte med överhuvudtaget. Genomslaget för SvP i länet var i stort sett obefintligt, man fick totalt 151 röster. I Oskarshamn blev det 9 röster, betydligt färre än Landsbygdspartiet Oberoende, i Kalmar 47 röster, något fler än Djurens Parti men färre än partiet Enhet.