V vill se nytt ungdomskort för kollektivtrafik

Kalmar Artikeln publicerades
Richard Deichmann och Maria Persson Engman, femma respektive sexa på Vänsterpartiets kommunlista, Bertil Dahl, kommunalråd och Linda Fleetwood, landstingsråd.
Foto: Cecilia Oscarsson
Richard Deichmann och Maria Persson Engman, femma respektive sexa på Vänsterpartiets kommunlista, Bertil Dahl, kommunalråd och Linda Fleetwood, landstingsråd.

Vänsterpartiet vill införa ett särskilt busskort för skolungdomar. Med det ska de för en låg avgift bland annat kunna åka fritt i kollektivtrafiken.

Seniorkortet, som gör det möjligt för pensionärer att åka i lågtrafik för bara 100 kronor i månaden, har varit mycket uppskattat. Nu vill Vänsterpartiet införa ett liknande kort för skolungdomar.

– Det handlar om att skapa jämlikhet och rättvisa, säger Bertil Dahl, som är kommunalråd för Vänsterpartiet.

I likhet med Miljöpartiet ser de gärna att det busskort som skolungdomar i Sverige har fått för att åka fritt över sommaren blir mer permanent. Vänsterpartiet vill dessutom att kortet ska kunna kopplas till rabatter på olika kultur- och fritidsaktiviteter.

– Det skulle exempelvis kunna ge gratis inträde till simhallen, säger Richard Deichmann, som är sexa på partiets kommunlista till valet.

Vad satsningen kan kosta är ännu inte helt klart. Men man menar att utgifterna kommer att vägas upp i andra delar av samhället.

– Miljöaspekten är väldigt viktig. Vi är ju väldigt stolta över vår fossilbränslefria kollektivtrafik, säger Linda Fleetwood, landstingsråd för Vänsterpartiet.

Bertil Dahl instämmer:

– Ja, och dessutom kommer vi att spara pengar när vi inte måste bygga enormt dyra parkeringsplatser i stan.

Man vill dessutom göra kollektivtrafiken gratis för resande med barnvagn. Förhoppningen är att initiativen ska få fler människor att välja bort bilen.

– Men då måste kollektivtrafiken vara det enklaste och billigaste alternativet, säger Linda Fleetwood.

Socialdemokraterna i Kalmar har inga liknande förslag på gång.

– Nej, i dagsläget för vi inga sådana diskussioner. Vi har det här sommarkortet för ungdomar och seniorkort för äldre, som även kommer att gälla för sjukpensionärer efter årsskiftet. Det är dagsläget, säger Ulf Nilsson (S), som är ordförande i trafikstyrelsen i Kalmar.