Vad hände egentligen apan Ola?

Kalmar/Stockholm Artikeln publicerades
Louise Tillberg och Ola granskar boken "Schimpansen Ola Norman" som kom 1990 och fortfarande finns att köpa.
Foto:Joy Lindstrand
Louise Tillberg och Ola granskar boken "Schimpansen Ola Norman" som kom 1990 och fortfarande finns att köpa.

Apan Olas öde engagerade hela Sverige för mer än 20 år sedan. Efter en karriär som skådespelare och börsexpert såldes Ola från Ölands djurpark till ett zoo i Bangkok. I samband med 30-årsdagen den 1 februari kommer författaren Louise Tillberg ut med en ny bok om sin skyddsling.

När Ola, som egentligen är en schimpans, gjorde succé på Stockholms Stadsteater och i flera filmer, bodde han hos Louise Tillberg och Stephan Karlsén i Stockholm. De har under alla år engagerat sig för att hjälpa Ola från det tämligen eländiga livet i en bur i djurparken.

– Jag har efter många påstötningar och försök att få besked från djurparken äntligen fått ett svar, berättar Louise Tillberg. "Hon mår bra", skriver man och det reser ju snarare ännu fler frågetecken.

– Egentligen vet vi ju inte om Ola fortfarande är vid liv. Frågan är varför det är så svårt att få ett svar. Det borde inte vara något hemlighetsmakeri bakom detta.

"Schimpansen Ola! - vem bryr sig om en apa?", heter Louise Tillbergs bok, som ges ut på Gidlunds förlag.

Olas öde fortsätter att påverka. Den ABC-bok som Louise Tillberg gav ut 2001 "Olas ABC-bok" används fortfarande i skolorna. Hittills har det getts ut sju böcker om honom, boksläppet i februari blir den åttonde.

– Ola engagerar, säger Louise Tillberg. Jag har haft kontakt med en flicka som berättade att hon som tioåring bestämt sig för att bli journalist och skulle skriva sitt första reportage om Ola. Det gjorde hon nu, 25 år senare.

Ölands Djurpark blev Olas hem när hans mamma avlidit vid förlossningen i en djurpark i Norge. Han växte upp hos en djurskötare på Öland och vid 1,5 års ålder lånades han ut till teatern i Stockholm och medverkade i 81 föreställningar av Gustav lll. Han hade också roller i långfilmerna Kronvittnet och Ture Sventon.

Under tiden i Stockholm blev Louise Tillberg och skådespelaren Stephan Karlsén hans fosterföräldrar. Ola var uppvuxen med människor och var ett riktigt charmtroll, berättar alla som träffade honom.

1993 var Ola tillbaka på Öland. Man satte på honom en kritstrecksrandig kostym och med hjälp av pilar som kastades på ett börsuppslag, utnämndes han till börsexpert, efter att med hjälp av pilkastningen vunnit börs-SM.

Schimpansen från Öland var en riktig kändis och omskriven i alla stora tidningar.

Bestörtningen blev därför stor när Ölands djurparks dåvarande ägare 1995 meddelade att Ola sålts. Men man fick inte veta vart. Först tre år senare fick Louise Tillberg uppgifter om att han fanns på Safari World i Bangkok.

Dagens Nyheter startade en insamling av pengar för att köpa loss honom från parken. Det sa emellertid de thailändska ägarna nej till. De insamlade medlen har sedan använts till stipendier från Ola-fonden.

Louise Tillberg har träffat Ola två gånger sedan han fördes till Thailand. Senast 1998.

– Han satt i en gallerförsedd bur. Han hade inte hört svenska på tre år, men han uppmärksammade oss genast när vi sa hans namn. Så satt vi och höll om varandra genom gallret.

– Andra gången var jag i den thailändska djurparken tillsammans med ett team från TV4. Då blev vi utkastade av ledningen.

Men boken vill Louise tillberg knyta ihop Olas liv, även om vi inte vet slutet på historien ännu.

– Det är en historia värd att berätta. Jag får fortfarande många frågor om vad som hänt. Jag är inte ute efter att jaga djurparker, även om det hänt många obehagliga saker.

– Men allra mest handlar det om engagemang och diskussion om olika värden.