Vakterna på Kvarnholmen kan bli kvar – och området utökas

Kvarnholmen Artikeln publicerades
Kalmar kommun planerar att ansöka om förlängt förordnande för ordningsvakter på Kvarnholmen.
Kalmar kommun planerar att ansöka om förlängt förordnande för ordningsvakter på Kvarnholmen.

Det treåriga tillståndet för att ha ordningsvakter går ut i slutet av oktober, men kommunen vill se en förlängning – och utökning av bevakningsområdet, enligt P4 Kalmar.

Någon ansökan har ännu inte skickats till polisen, men när förordnandet går ut hoppas kommunen ha ett nytt på plats, berättade P4 Kalmar under onsdagen.

– Att vi vill utvidga området har sin utgångspunkt i synpunkter och observationer som kommit till oss från allmänheten, säger Ann-Sofie Lagercrantz, strateg inom social hållbarhet på Kalmar kommun.

Det har bland annat handlat om åsikter som kommit fram i samband med trygghetsvandringar, men också vad som rapporterats från ordningsvakterna själva och andra yrkesgrupper som rör sig i området.

Om utökningen får godkänt kommer hela Kvarnholmen att täckas. Liksom Olof Palmes gata, Tullslätten, Sveaplan samt ner mot järnvägsspåret och Sylvanderparken. Även gästhamnen och längs med kajen ska kunna patrulleras av ordningsvakter.

– Vi bedömer insatsen som effektiv, säger Ann-Sofie Lagercrantz.

– Det har varit många ingripanden, men också trygghetsskapande, det sistnämnda avspeglas bland annat i den positiva feedback som ordningsvakterna får av människor ”på stan”.