Våldtäkt filmades - "sluta, jag vill inte"

Kalmar Artikeln publicerades

Kraftigt berusad våldtogs tonårstjejen i baksätet på en bil. När förövaren greps för andra brott hittades filmer från övergreppet.

Tjejen från Kalmar hade på sociala medier fått kontakt med 16-åringen från Gislaved och i början av april hade de bestämt träff i Kalmar.

16-åringen och hans kamrat kom med bil och plockade upp tjejen och hennes kompis, som hade varit på fest. Tjejen var rejält berusad och berättade under rättegången att hon bara har vaga minnen från när de åkte runt och gjorde stopp på olika platser. Hon hade svårt att gå, kräktes flera gånger och låg bitvis ned i baksätet.

Efter att killarna hade kört ifrån tjejens kompis åkte de till Kalmarsundsparken. Senare på kvällen vaknade hon i baksätet utan kläder på underkroppen och efteråt visste hon inte riktigt vad som hade hänt.

  Några veckor senare kontaktades hon av polisen.

  16-åringen hade då anhållits, misstänkt för andra brott som han senare friades från, och i hans telefon hade hittats två filmsekvenser som visar hur han utför en sexuell handling mot tjejen. På filmen hörs tydligt hur hon säger "Nej sluta, jag vill inte".

  Trots tjejens vädjanden hävdade 16-åringen under rättegången att det sexuella umgänget hade varit ömsesidigt och skett frivilligt.

  Kalmar tingsrätt konstaterar att det rör sig om en våldtäkt och att 16-åringen har utnyttjat den särskilt utsatta situation offret har befunnit sig i.

  Med hänsyn till hans låga ålder döms han inte till fängelse. Det anses inte heller motiverat att döma till sluten ungdomsvård. Straffet blir öppen ungdomsvård och 85 timmars ungdomstjänst. Han döms även att betala ett skadestånd på 115 000 kronor till tjejen.

  I domen utdelar tingsrätten kraftig kritik mot socialtjänsten i Gislaveds kommun. Rätten skriver att det är "anmärkningsvärt" hur passiv socialtjänsten har förhållit sig. Trots den allvarliga brottslighet 16-åringen misstänktes för ansåg inte socialtjänsten att det fanns anledning att omhänderta honom medan utredningen pågick, vilket ledde till att åklagaren begärde och fick honom häktad.

  Lika anmärkningsvärt finner rätten det faktum att socialtjänsten i Gislaved inte heller brydde sig om att närvara under rättegången.