Valentina bor i ett gathörn i Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades
Valentina från Rumänien har sin bostad i ett gathörn mitt i centrala Kalmar. Bredvid sig har hon sin värdefullaste ägodel, lådan med saker som ska skickas hem till barnen i Rumänien.
Foto:Ulf Carlsson
Valentina från Rumänien har sin bostad i ett gathörn mitt i centrala Kalmar. Bredvid sig har hon sin värdefullaste ägodel, lådan med saker som ska skickas hem till barnen i Rumänien.

Valentina från Rumänien bor i ett gathörn mitt i Kalmar. Liggunderlag, en presenning att dra över sig när det regnar och några varma sockor är de enda bekvämligheterna.

Fyra dagar har Valentina bott i sitt gathörn, berättar hon. Bredvid sig har hon en låda, det är den viktigaste ägodelen just nu.

– I den samlar jag saker som jag ska skicka hem till mina fem barn i Rumänien, berättar hon för vår tidning.

Hon lämnar sällan platsen. Många i staden har sett henne. Men det är få som tar kontakt.

– Det blir lite pengar, men inte mycket, säger Valentina och visar upp de slantar hon tjänat under dagen, några tior och enstaka sedlar.

– Men jag får lite kläder och annat, det är snällt.

Hon visar upp hemstickade sockor och en varm mössa som hon fått. Varma kläder och skydd mot regnet är också viktiga ägodelar.

Många i Kalmar känner igen Valentina. Hon var i staden för ett par år sedan. Då mådde hon dåligt och socialtjänsten tog hand om ett litet barn hon hade med sig. Hon blev så frustrerad att hon klättrade upp på tak och stolpar för att få uppmärksamhet. Hon blev känd som "Kvinnan på taket".

Hon erbjöds hjälp, bland annat av Stadsmissionen, men det var inte så lätt att nå fram till henne.

När hon stannat i Sverige långt över de tre månader som EU-medborgare har rätt att stanna omhändertogs hon av polisen och utvisades. Det lilla barnet fick följa med hem till Rumänien.

Då bodde hon just i det gathörn där hon nu är tillbaka.

– Man är snälla här, säger hon. Men det blir mindre pengar nu.

Men är det inte väldigt kallt att vara här dygnet runt?

– Det är klart att det är kallt, säger Valentina och ler åt den dumma frågan. Men jag har inte råd att bo på hotell.

Och det finns ett engagemang i staden för den unga kvinnan, även om det är få som närmar sig henne och pratar. I den så kallade Kalmargruppen på Facebook diskuteras livligt rumänskans situation och vad man kan göra för att hjälpa.

Många ifrågasätter också varför inget görs från myndigheterna. Men förra gången hon var i Kalmar erbjöd många stöd och hjälp, men det går inte att lämna med tvång.

Många pekar också på skillnaden mellan fattig och rik. Valentina bor mitt emot bankpalatset som nyligen byggts om till glassiga bostadsrätter.

"Stora sociala kontraster i den bilden. På ena sidan en kvinna som sover på trottoaren i nattfrosten, på andra sidan ett hus med nybyggda bostadsrätter i femmiljonersklassen. Bara futtiga meter mellan dessa världar, men ändå omöjligt att komma över den osynliga gränsen", skriver en person på Facebook.