Anders Åkesson (C): Valet handlar om att värna demokratin

Kalmar län Artikeln publicerades
Gröna ballonger vid Centerpartiets valstuga. Anders Åkesson menar att årets val blir ett värderingsval, och att det är viktigt att värna demokratin.
Foto: Karin Asmundsson
Gröna ballonger vid Centerpartiets valstuga. Anders Åkesson menar att årets val blir ett värderingsval, och att det är viktigt att värna demokratin.

Miljö och klimat, jobb och företagande samt öppenhet och humanism, det är de tre viktigaste valfrågorna, menar Anders Åkesson, toppnamn för Centerpartiet i länet, och riksdagsledamot sedan 12 år.

Men viktigast är kanske frågor om öppenhet, humanism och att värna de demokratiska värdena, menar han.

– Det här valet känns som ett värderingsval.

Anders Åkesson var på Gotland under Almedalsveckan, och berättar om hur möten blev avbrutna av högerextrema personer från Nordiska motståndsrörelsen som skrek ”folkförrädare” bland annat åt Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

– Jag har aldrig upplevt något liknande. Och se klistermärken med texten ”lyktstolpar tillför att hänga folkförrädare” ger en ny dimension. Jag har varit politiskt verksam sedan tonåren, och tagit yttrandefrihet och mötesfrihet för självklart, men den här våren känns det som det finns ett reellt hot. Det är extra viktigt att att stå upp för de för vår generation så självklara värdena. Jag hör från kollegor hur Nordiska motståndsrörelsen och Allians för Sverige öppet hånar demokratin, förnekar förintelsen och klimathotet. Det är helt obegripligt. Det är skört.

Opinionssiffrorna är positiva för hans parti. Men Anders Åkesson tar inte ur några vinster i förskott.

– Det är ingen som har röstat än. Fram till valet lägger jag min tid på att träffa människor och delta i olika aktiviteter.

Hur går det i valet?

– Jag hoppas på att Centerpartiet och Alliansen gör ett bra val, och att det kan leda till att vi får ta regeringsansvar. Men oavsett valutgången kommer regeringsfrågan att bli komplicerad. Under inga omständigheter kommer Centerpartiet att göra sig beroende av Sverigedemokraterna, och Annie Lööf har gjort ett tydligt ställningstagande om detta.

– Båda hon och jag har ett särskilt ansvar.

Han menar att menar att oavsett vilka som regerar är det viktigt med breda överenskommelser:

– Den här mandatperioden har det varit om försvaret, pensioner samt energi och klimat. När det gäller de stora viktiga frågorna måste man vara beredd att söka breda uppgörelser som står sig över tiden.

Miljöfrågorna är viktiga för Centerpartiet.

– Och efter den här sommaren har de stigit i aktualitet. Det är jag glad för. Miljöfrågorna är helt avgörande. Det är länge sedan SMHI kom med prognoser om allt större kast, med längre torrperioder och med nya utmaningar för människor och växtligheten.

Det finns forskare som menar att det redan är för sent, att jorden blivit för varm och att klimatförändringarna redan blivit för stora?

– Jag är hoppfull. Jag tror att det går att göra något. Det är utsläppen, inte utvecklingen som ska stoppas. Vid Parisöverenskommelsen åtog vi oss att pressa ner växthusgaserna så att temperaturhöjningen inte blir högre än 1,5 grader.

I december 2015 enades världens länder om ett nytt klimatavtal som ska börja gälla senast 2020.

– Sveriges andel är liten, men det är mycket som ska dras ner, och vi är ett väl utvecklat välståndsland. Målet är att 75 procent av koldioxidutsläppen i Sverige ska vara reducerade 2030. Vi som parti har målet att vi måste ha nollutsläpp 2030, så rimligen sker det under min livstid! I Sverige har industrin i stor utsträckning skrivit på klimatöverenskommelsen.

Han hoppas på ett system med minusutsläpp av koldioxid.

– Cementindustrin på Slite på Gotland, till exempel, både tillför och frigör koldioxid. Vi vill premiera ett system där koldioxiden kan komprimeras och sedan tryckas ner i berggrunden. I Norge finns redan systemet.

– Man tar bort koldioxiden ur atmosfären. Vi har lagt in 3,4 miljarder till detta i nästa budget, om vi vinner valet.

Fyra av fem nya jobb skapas i småföretag, säger han.

– Reglerna måste göras enklare, och småföretagande måste stimuleras. Vad gäller integrationen av de som kommit nya sker det bäst genom arbete kombinerat med språkstudier. Just nu är vi i en högkonjunktur, och det är positivt, men konjunkturerna går i cykler.

Idag har Centerpartiet 22 mandat i riksdagen.

Fakta

Anders Åkesson

Gör: Riksdagsledamot för Centerpartiet sedan 2006, talesperson för transportinfrastruktur och IT. Tjänstledig från jobbet som studieledare vid Studieförbundet Vuxenskolan

Bor: I Kalmar

Ålder: 59 år

Familj: Hustru, två utflugna barn, ett barnbarn

Intressen: Springer, jympar, odlar

Visa mer...