Välklämd 175-åring fortsätter att både växa och krympa

Sandås Artikeln publicerades
Hans Söderström, teknisk chef, och Thomas Johansson, vd på Norden Machinery AB, visar bland annat upp den största tub som deras maskiner fyller.
Foto:Anders Johansson
Hans Söderström, teknisk chef, och Thomas Johansson, vd på Norden Machinery AB, visar bland annat upp den största tub som deras maskiner fyller.

Tuben, alltså förpackningsformen, fyller 175 år i år. Vad passar då bättre än att prata utveckling med de som ser till att tuben fylls med innehåll.

Kalmarföretaget Norden Machinery AB har tillverkat tubfyllningsmaskiner i över 70 år. Men själva förpackningen uppfanns redan 1841, av den amerikanske konstnären John Goffe Rand (1801–1873).

Tuben blev för Rand lösningen på hur han skulle förvara färg så att den inte torkade. Tidigare hade glasbehållare och urinblåsor från grisar använts. Nu blev det tuber av bly.

Sedan dess har det hänt en hel del. Korkarna har blivit lufttäta, blyet ersatts av andra metaller som aluminium eller av plast. ungefär 40 procent av alla tillverkade tuber är av aluminium, resterande är ganska jämt fördelade mellan plast och laminat, det vill säga att tuberna består av skikt av olika material.

  Hans Söderström, teknisk chef på Norden, visar upp en liten metalltub som finns på den japanska marknaden och som innehåller läkemedel.

  – Det är samma grund som i den ursprungliga tuben, men den har vidareutvecklats med bland annat ny typ av öppning och hatt, säger han, och visar hur det klickar till när korken vrids av.

  – Så fort du bryter av den så ser du att förpackningen har öppnats. Det är mycket sådana saker som sker på tuben.

  Även i andra änden av tuben sker det förändringar. Alla tuber har inte längre en rak kant där de fylls på.

  – Det vi försöker bidra med för tubens utveckling som maskinleverantör är att komma med olika förseglingsmönster, "designer seals", säger Hans Söderström.

  För ett par år sedan började det bli populärt med "tub i tub", flera tuber i samma förpackning.

  – Det kan vara två produkter som inte ska blandas förrän du ska använda dem. När du trycker ut innehållet blandas det i utloppet.

  – Det är en typisk specialgrej som kunderna kommer och frågar efter. Och vi är väldigt kända på marknaden för att vara just innovativa och komma med lösningar.

  Enligt Hans Söderström går dagens utveckling också åt tuber med andra former, som ovala.

  – Det finns inga dumma idéer, bara mer eller mindre utmanande.

  Sina 175 år till trots är tuben inte något som är på väg att försvinna. Tvärtom.

  – Producenterna flyttar produkterna från flaska till tub, säger Hans Söderström.

  En stor fördel som tuben har framför flaskan, och som så klart tubfyllningsmaskinstillverkarna vill framhålla, är att det är enklare att fylla en tub.

  – Flaskan begränsas, rent generellt, av den fylls genom en smal öppning, en tub fylls helt från botten innan den tillsluts.

  Han framhåller också att produktutvecklare och marknadsförare ser tuben som lite mer av en premiumförpackning, alltså lite lyxigare.

  Stora tuber är något som kommit mer och mer de senaste åren. Men det finns en praktisk övre gräns för hur stora förpackningstuber kan bli.

  – Den ska vara greppbar och hanterbar.

  När det gäller materialet så påpekar Thomas Johansson, vd på Norden, att det går mer och mer åt plasttuber, men aluminiumtuben finns kvar.

  – Det handlar mycket om barriäregenskaperna. Varför har man till exempel inte Kalles kaviar i en plasttub? Då klarar inte det barriärkraven utan smaken går rätt genom plasten.

  För att tillsluta tuberna har traditionellt metalltuber vikts och plasttuber svetsats med hjälp av ström.

  – Men i dag är det hetluftssvetsning som är mest gångbart. Då värms tuben invändigt, och sedan kan du klämma ihop den när plasten kommit till smältpunkten, säger Thomas Johansson.

  Med den tekniken kan värmen kontrolleras bättre, och snygga förseglingar göras även på den tryckta ytan utan att den förstörs.

  – Det var något vi patenterade redan på 1980-talet.

  Dagens materialutveckling går mycket ut på att göra tunnare material, bland annat för att spara plast.

  – Och att komma fram med nya typer av laminat där du till exempel använder aluminiumet som en dekoreffekt, säger Thomas Johansson och visar upp en av alla förpackningar som finns i Nordens utställningsmontrar.

  Olika marknader kräver också olika lösningar. I till exempel Indien är det populärt med att köpa flera tuber åt gången, så då sitter de ihop i en plastförpackning där kunden river loss så många tuber som hen vill köpa.

  – Det finns en stor anpassning till de olika marknaderna. Vi använder samma typ av basmaskin, sedan kan vi bygga den till en enkel maskin som fyller enkla metalltuber eller en avancerad farmacimaskin som är betydligt mycket mer utrustad, är i rostfritt och ska stå i renrum.

  Maskinerna fyller inte bara tuberna, de packar även ner dem i kartonger, eller tråg.

  – När det gäller de dyrare tuberna är pappersförpackningen runt tuben på väg tillbaka. Framförallt i Asien vill man vara säkra på att tuben inte är öppnad.

  – Det gäller hela tiden att följa trenderna som finns på olika marknader.

  Fakta

  Tuben

  Förpackningstuben uppfanns av den amerikanske konstnären och porträttmålaren John Goffe Rand (1801–1873).

  Färgen fylldes i från den öppna botten av en tub han tillverkat, vilken var tilltäppt i andra änden med en kork. Sedan förseglades tuben genom att den öppna änden plattades till, veks och klämdes samman med något verktyg. Rand föreslog bleckplåt, bly eller tenn som tillverkningsmaterial för tuben.

  Alexandre Lefranc, Frankrike, sägs ha kommersialiserat John Rands idé 1859 och ska ha varit först med skruvkorken som gjorde förpackningen lufttät.

  Färgtuben blev en succé bland konstnärer, inte minst för att man kunde vara utomhus och måla. Pierre-Auguste Renoir ska ha sagt att ”utan färg i tub hade det inte blivit något av det journalisterna senare kallade impressionister”.

  Den 2 juni i år firades 175-åringen med en konferens i Berlin, vilken arrangerades av den europeiska organisationen för tubtillverkare, European Tube Manufacturers Association (ETMA).

  I Sverige finns i dag bara en tillverkare av tuber kvar, Tectubes, med fabriker i Hjo och Åstorp. Företaget har bland annat tillverkat tuben till Kalles Kaviar sedan den lanserades 1954. I dag ägs Tectubes av Herenco och tillverkade 350 miljoner tuber 2015.

  Källa: Företagshistoria nr 2 2016

  Visa mer...