Vallin om nya livet som sjöräddare: ”Här krävs det bara vilja”

Kalmar Artikeln publicerades
Jennie Vallin har lämnat Kalmarsund Pride, men fortsätter engagera sig ideellt. Nu i Sjöräddningssällskapet.
Foto: Andreas Bendroth
Jennie Vallin har lämnat Kalmarsund Pride, men fortsätter engagera sig ideellt. Nu i Sjöräddningssällskapet.

Jennie Vallin är eldsjälen som var med och startade Kalmarsund Pride. Nu har hon lämnat över stafettpinnen, men fortsätter med sitt ideella engagemang på annat håll. Sedan tre år tillbaka är hon en av 28 frivilliga inom Sjöräddningssällskapet RS Kalmar.

– Precis som Pride genomsyras sjöräddningen av ett medmänskligt engagemang, om än på ett annat plan.

Jennie hade aldrig varit på sjön innan hon engagerade sig i Sjöräddningssällskapet.

– Men jag är utbildad undersköterska och vill gärna bidra om jag kan, säger Jennie som kom i kontakt med sjöräddningen i samband med att de höll öppet hus för tre år sedan.

– Det har alltid legat mig varmt om hjärtat att engagera mig. Innan sjöräddningen var jag i åtta år engagerad i Röda Korsets första hjälpen-grupp i fjällen.

Men vårdutbildning eller ej, livräddare eller inte. Oavsett vad man har på cv:et så ska det inte hindra en från att söka sig till sjöräddningen, vars verksamhet helt och hållet bygger på ideellt engagemang.

– Det finns inga krav för den som vill bli sjöräddare. Det enda krav som finns är viljan att hjälpa andra människor i nöd, säger Jennie.

Men visst, du ska vara simkunnig och du ska ha fyllt 16 år. Erfarenhet har dock ingen betydelse.

– Introduktion och utbildning får man hos Sjöräddningssällskapet, säger sjöräddare och stationsansvarig Anders Svensson, som till vardags jobbar som lektor på Linnéuniversitetet.

Det sker även övningar regelbundet. Enligt Jennie Vallin är sjöräddning hundra procent teamwork.

– Det är jätteviktigt att vi övar mycket. När vi får larm måste vi ge oss iväg snabbt och då gäller det att vara samkörda till max.

Jennie berättar att man arbetar i jour och att målet alltid är att vara minst tre på på jouren.

För Jennie som jobbar heltid som undersköterska inom omsorgen så är hon tvungen att lägga jouren på sin fritid.

– Om man som jag är hjälpare i jobbet så är det svårt att motivera varför jag ska använda min arbetstid för att hjälpa någon annan.

I Kalmar genomför sjöräddningen 60-70 insatser om året varav lejonparten sker under sommarmånaderna.

– Våra vanligaste insatser handlar om fritidsbåtar som drabbats av motor- eller roderhaveri eller grundstötning, säger Anders Svensson.

I de fall det handlar om att rädda liv har Sjöräddningssällskapet nära samarbete med Kustbevakningen, lotsen, polisen och brandkåren.

För sjöräddningens frivilliga kan vissa larm vara mer dramatiska än andra. Något man också övar i.

– Det är viktigt att man inte blir handlingsförlamad oavsett hur dramatisk en händelse är. Sen kan det hända att mycket känslor kommer i kapp en efteråt och det är därför vi alltid har debriefing efteråt, där vi i samtal går igenom händelsen. Vi har också möjlighet att ta stöd av olika kommunala resurser, berättar Anders Svensson.

Sjöräddare och stationsansvarig Anders Svensson berättar om hur Sjöräddningssällskapet RS Kalmar helt bygger på ideella krafter.
Foto: Andreas Bendroth
Sjöräddare och stationsansvarig Anders Svensson berättar om hur Sjöräddningssällskapet RS Kalmar helt bygger på ideella krafter.

En som inte har varit med på några insatser på ett tag, men som fortfarande är högst engagerad i sjöräddningen är Janne Engström, tidigare metallarbetare, numera pensionär.

Dålig hörsel har gjort det svårt för honom att delta ute på fältet.

– Jag började som sjöräddare, men har på senare år blivit mer av en landkrabba, säger Janne och skrattar.

Men han är inte oduglig för det.

– Jag fixar med stationen, underhåller huset, båtarna och kajen. Ser till att allt är i ordning.

– Att ha en sådan som Janne är ovärderligt. Han underlättar mycket för oss, säger Anders.

Sjöräddaren, numera
Foto: Andreas Bendroth
Sjöräddaren, numera "landkrabban", Janne Engström sköter om stationen när de andra är ute på uppdrag.

Fakta

Sjöräddningssällskapet

Sjöräddningssällskapet ombesörjer sjöräddning runt Sveriges kuster och i vissa insjöar. Det är en ideell organisation och finansieras av medlemsavgifter, gåvor och donationer. Sjöräddningssällskapet driver 71 sjöräddningsstationer och har omkring 200 räddningsfarkoster, som bemannas med ungefär 2 100 frivilliga sjöräddare.

Sjöräddningssällskapet ingår, genom ett avtal med Sjöfartsverket, som en del i Sveriges organiserade sjöräddning. Det gör flest utryckningar av larmade medverkande organisationer och medverkar i 70 procent av antalet sjöräddningsutryckningar i Sverige.

Visa mer...