Vänstern vill regera med Centern

Kalmar län Artikeln publicerades
Vänsterpartiets Jens Körge, Liselotte Ross, Leila Benlarbi och Linda Fleetwood i Berga centrum under valrörelsen.
Foto: Tomas Löwemo
Vänsterpartiets Jens Körge, Liselotte Ross, Leila Benlarbi och Linda Fleetwood i Berga centrum under valrörelsen.

Efter valresultatet vill nu Vänsterpartiet att de tillsammans med Socialdemokraterna tar stöd av Centern för att fortsätta regera.

- Vi har haft ett väl fungerande samarbete med S och C i Kalmar kommun sedan 2013. I Ölandskommunerna har det bildats liknande samarbeten. Nu är det dags att landstinget följer efter, säger Jens Körge vice Ordförande Vänsterpartiet Kalmar Län.

Efter valnatten stod det klart att Miljöpartiet åker ut ur landstinget. Socialdemokraterna backade rejält, och därmed rubbades den politiska majoriteten.

Vänstern söker sig därför mot mitten och ett annat grönt parti.

– Det nya politiska landskapet kräver nya politiska samarbeten. Vänsterpartiet har sedan tidigare ett väl fungerande samarbete med Centerpartiet genom majoritetsstyret i Kalmar kommun. Efter valet blev det klart att också V, S och C i Borgholm bildar ett nytt gemensamt majoritetsstyre. Även V, S och C i Mörbylånga har enats om att samarbeta de kommande fyra åren. Nu öppnar vi i Vänsterpartiet för ett liknande samarbete även i Landstinget, förklarar Vänstern.

Jens Körge menar att partierna har liknande värderingar.

– Sen finns det politiska skiljaktigheter, men genom pragmatiska samtal och ömsesidig respekt för varandras politiska kärnområden så tror vi på samarbetet, säger Jens Körge.